Więcej przepisów na pierogi znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto na pierogi każdy robi według swojego ulubionego przepisu. Dlatego sposoby na jego przyrządzenie mogą nieznacznie się różnić. Niektórzy na przykład dodają do ciasta jajko. Inni wolą tego unikać, ponieważ jajko może sprawić, że ciasto wyjdzie zbyt twarde. Jeśli zdarzyło wam się zrobić ciasto na pierogi według takiej receptury i finalny efekt był daleki od oczekiwanego, szef kuchni Paweł Kibart niedawno radził na łamach Hapsa, co robić, by więcej się to nie powtórzyło.
Dodatek jaj do ciasta na pierogi sprawia, że jest dość twarde. Sugerowałbym lekko zaparzyć je gorącą wodą tak, aby gluten się rozkleił i ciasto nabrało elastyczności. Dzięki temu da się je cieniej rozwałkować. Tak zaparzone ciasto robimy bez dodatku jaj.
Ciasto nabiera elastyczności nie tylko dzięki zaparzeniu go gorącą wodą. Trikiem, który często stosowały nasze babcie, jest też dodanie roztopionego masła. Zaletą tego składnika jest również to, że ciasto zyska nieco więcej smaku. Niektórzy ciasto na pierogi według takiego przepisu robią również z jajkiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W misce połącz mąkę z solą. Masło rozpuść z gorącą wodą w innym naczyniu. Do mieszanki mąki z solą powoli wlej roztopione masło i cały czas mieszaj. Kiedy składniki się połączą, energicznie zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli klei się do rąk, można podsypać je odrobiną mąki.
Po wyrobieniu ciasto powinny być sprężyste. Należy przykryć je ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie rozwałkuj je cienko porcjami. Szklanką wytnij kółka, nadziej wybranym farszem i sklej. W poniższym artykule podpowiadamy, jak lepić pierogi, żeby zrobić ładną falbankę. Przygotowane pierogi gotuj partiami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.