Szczegóły, których warto dopilnować przed grillowaniem. Niepozorne drobnostki zadecydują o smaku potraw

Już w najbliższy weekend rozpoczyna się długi weekend majowy. To świetny moment na spotkania w gronie przyjaciół i rodziny. Dobrym pomysłem jest urządzenia grilla. Warto jednak odpowiednio się do tego przygotować, bo z pozoru drobne szczegóły mogą wpłynąć na nasze zdrowie i smak potraw.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Koniec kwietnia to początek majówki a dla wielu także rozpoczęcie sezonu grillowego. To czas spotkań i wspólnego biesiadowania z rodziną i przyjaciółmi, a także moment eksperymentów z przepisami na różne potrawy. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, które pomogą w bezpiecznym i smacznym grillowaniu. 

Ruszt na grilla (zdjęcie ilustracyjne)Czysty ruszt na grilla. Cztery skuteczne sposoby czyszczenia

Szczegóły, których warto dopilnować przed grillowaniem

Przed rozpaleniem grilla, warto się do tego dobrze przygotować. Korzystając z tradycyjnego rożna, musimy wyposażyć się w odpowiedni opał np. węgiel drzewny lub brykiet. Przydatna okaże się także podpałka, najlepiej ekologiczna. Używając kolorowych gazet czy chemicznych podpałek możemy być narażeni na szkodliwe opary, które dodatkowo mogą przeniknąć do żywności. 

Kolejną ważną zasadą jest odpowiednie przygotowanie rusztu. Przed ponownym użyciem należy go porządnie wyczyścić i pozbawić wszystkich zanieczyszczeń. Zdaniem specjalistów, najbardziej niebezpieczne w procesie grillowania jest to, że na węgiel kapie tłuszcz. Powstają wtedy dioksyny, które mogą być rakotwórcze. Warto kłaść jedzenie na specjalne tacki aluminiowe, które dodatkowo zabezpieczą potrawy przed przypaleniem.

Jeśli zastanawiasz się jak sprawnie i szybko wyczyścić ruszt do grilla sprawdź nasz artykuł: Ruszt do grilla. Jak wyczyścić go przed majówką? Skorzystaj z produktów, które masz w swojej kuchni

Zobacz wideo Jak szybko wyczyścić ruszt z grilla?

Co warto stosować, a czego unikać podczas grillowania?

Jednym z ciekawych sposobów ułatwiających grillowanie jest zamoczenie patyczków do szaszłyków w zimnej wodzie, zanim zaczniemy nabijać na nie jedzenie. Po co to robić? Zapobiegniemy w ten sposób ich paleniu się, a także przypalaniu się jedzenia

Częstą praktyką jest smarowanie kratki grillowej tłuszczem, aby zapobiec przypalaniu się potraw. Efekt? Totalne przeciwieństwo! Olej bardzo szybko zacznie dymić i palić się, co nie wpłynie dobrze na smak potrawy ani zapach powietrza dookoła. O wiele lepszym sposobem jest po prostu pilnowanie jedzenia lub użycie specjalnych tacek, lub zwykłej folii aluminiowej. Zapobiega to przypalaniu potraw oraz ogranicza zabrudzenie grilla.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: