Ziemniaki pieczone z grilla. Miękkie i rumiane. Najlepsze są z konkretnym dodatkiem

Na grillu większość osób piecze przede wszystkim mięso - królują kiełbasy i karkówka. Ale doskonale smakować będą również ziemniaki, które można jeść zarówno jako dodatek do mięsnych potraw, jak i same. Gdy wgryziesz się w ich mięciutki miąższ, z pewnością powrócą do ciebie wspomnienia z obozowych ognisk. Ziemniaki pieczone z grilla można podawać na różne sposoby, ale naszym zdaniem najlepiej smakują z jednym dodatkiem.

Więcej przepisów na grilla znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Majówka to zwyczajowo początek sezonu grillowego. Na sklepowych półkach pojawiają się produkty, o których w ciągu długiej zimy zdążyliśmy już zapomnieć. Dopiero wtedy zwracamy uwagę na to, jak trudny może być wybór keczupu, musztardy czy innych sosów, które wyrastają jak grzyby po deszczu. Szturmujemy markety również w poszukiwaniu dobrych mięs oraz warzyw, które świetnie sprawdzają się między innymi w formie szaszłyków.

Zobacz wideo Czysty ruszt, piękne podane przekąski i szybki schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Tym, czego nie może zabraknąć na pierwszym majówkowym grillu (a także na każdym innym) są oczywiście ziemniaki. Każdy z nas prawdopodobnie pamięta czasy dzieciństwa (choć nie tylko), gdy podpiekał ziemniaczki zawinięte w folię w ogniskowym żarze. Ziemniaki pieczone na grillu smakują równie dobrze, a jeśli poda się je z masłem czosnkowym, będą wręcz obłędne. Jak je zrobić?

Ziemniaki pieczone z grilla - przepis na miękką i rumianą przekąskę

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • pół kostki masła
  • sól i pieprz
  • rozmaryn
  • 4-5 ząbków czosnku*

Wszystko zależy od tego, jak bardzo czosnkowe masło chcesz uzyskać. 

Sposób przygotowania:

Zacznij od zrobienia masła czosnkowego. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z połową kostki masła (powinno być miękkie). Dopraw solą wedle uznania i porządnie wymieszaj, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. 

Ziemniaki umyj i gotuj je przez około 10 minut. Pozwól im wystygnąć i osusz. Przekrój je i posmaruj masełkiem czosnkowym. Posyp rozmarynem lub innymi ulubionymi ziołami, a następnie zawiń w folię aluminiową. Połóż ziemniaki na grillu i piecz przez około 20 minut. Co jakiś czas możesz sprawdzać długą wykałaczką, czy są już odpowiednio miękkie.

Jakie ziemniaki wybrać do pieczenia?

Do pieczenia najlepsze będą tzw. ziemniaki ogólnoużytkowe, czyli typ B. Zalicza się do nich następujące odmiany:

  • Irga,
  • Irys,
  • Flaming,
  • Orlik,
  • Sante.

Są średniej twardości, nie mają tendencji do rozsypywania się, ale po upieczeniu są kruche i wilgotne w środku, zaś chrupiące z wierzchu. Można je bez obaw piec i zjadać razem ze skórką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.