Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Niektórych produktów lepiej nie grillować - grozi to utratą walorów smakowych, a nawet może być niebezpieczne dla zdrowia. Warto pomyśleć dwa razy, zanim wrzuci się na ruszt poniższe potrawy.
Chociaż wydawać by się mogło, że boczek z grilla będzie smakował znakomicie, to lepiej przyrządzić go w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni. Wszystko przez kapiący tłuszcz, który jest łatwopalny i stwarza ryzyko poparzeń.
Podobna zasada dotyczy burgerów. Według szefów kuchni potrawę tę lepiej przyrządzać na żeliwnych patelniach.
Miłośnicy owoców morza mogą przyrządzić na grillu krewetki. Należy pamiętać jednak, aby nigdy nie obierać ich przed wrzuceniem na ruszt. Mięso jest bowiem bardzo podatne na wysychanie, niezależnie od tego, czy było wcześniej marynowane, czy nie. Grillowanie bez pancerza może sprawić zatem, że będą niesmaczne.
Innym rodzajem mięsa również podatnym na wysychanie jest wieprzowina. Należy unikać zatem grillowania kotletów, jeżeli nie chcemy rozczarować się smakiem.
Szefowie kuchni wskazują, aby filet mignon, czyli stek z polędwicy wołowej, przyrządzać z masłem czosnkowym na żeliwnej patelni. Na grilla zdecydowanie lepiej nada się łata wołową - element półtuszy uzyskany po obróbce: wycięciu odcinka żebra, tkanki łącznej i tłuszczowej.
Sałata ma w sobie dużo wody i pod wpływem wysokiej temperatury po prostu więdnie. Nie warto również kłaść na ruszt cykorii, która przez proces grillowania stanie się gorzka. Jest jednak jeden rodzaj sałaty, z którym można eksperymentować na grillu - jest to sałata rzymska.
Źródło: Gazeta Pomorska
Podroze.gazeta.pl jest dla Was i dla Was piszemy o podróżach, turystyce i wypoczynku. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.