Produkty, których nie należy wrzucać na grilla. Może się to źle skończyć

Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre. Chociaż najczęściej przygotowuje się w ten sposób kiełbasę i karkówkę, to coraz więcej osób próbuje eksperymentować w poszukiwaniu nowych smaków. Są jednak produkty, które lepiej trzymać od grilla z daleka.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Niektórych produktów lepiej nie grillować - grozi to utratą walorów smakowych, a nawet może być niebezpieczne dla zdrowia. Warto pomyśleć dwa razy, zanim wrzuci się na ruszt poniższe potrawy.

Boczek i burgery - ociekający tłuszcz może nas poparzyć 

Chociaż wydawać by się mogło, że boczek z grilla będzie smakował znakomicie, to lepiej przyrządzić go w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni. Wszystko przez kapiący tłuszcz, który jest łatwopalny i stwarza ryzyko poparzeń.

Podobna zasada dotyczy burgerów. Według szefów kuchni potrawę tę lepiej przyrządzać na żeliwnych patelniach.

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Krewetki bez pancerza i kotlety wieprzowe łatwo wysychają

Miłośnicy owoców morza mogą przyrządzić na grillu krewetki. Należy pamiętać jednak, aby nigdy nie obierać ich przed wrzuceniem na ruszt. Mięso jest bowiem bardzo podatne na wysychanie, niezależnie od tego, czy było wcześniej marynowane, czy nie. Grillowanie bez pancerza może sprawić zatem, że będą niesmaczne.

Innym rodzajem mięsa również podatnym na wysychanie jest wieprzowina. Należy unikać zatem grillowania kotletów, jeżeli nie chcemy rozczarować się smakiem.

Stek wołowy może stracić na smaku

Szefowie kuchni wskazują, aby filet mignon, czyli stek z polędwicy wołowej, przyrządzać z masłem czosnkowym na żeliwnej patelni. Na grilla zdecydowanie lepiej nada się łata wołową - element półtuszy uzyskany po obróbce: wycięciu odcinka żebra, tkanki łącznej i tłuszczowej.

Możesz grillować sałatę, ale tylko jeden rodzaj

Sałata ma w sobie dużo wody i pod wpływem wysokiej temperatury po prostu więdnie. Nie warto również kłaść na ruszt cykorii, która przez proces grillowania stanie się gorzka. Jest jednak jeden rodzaj sałaty, z którym można eksperymentować na grillu - jest to sałata rzymska.

Źródło: Gazeta Pomorska

Podroze.gazeta.pl jest dla Was i dla Was piszemy o podróżach, turystyce i wypoczynku. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.