Więcej porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Majówka trwa, a pogoda wyjątkowo sprzyja. To idealny moment na rodzinne grillowanie, warto jednak poznać kilka trików i porad, które ułatwią nam tę czynność!
Sezon grillowy można uznać za otwarty - tegoroczna majówka jest wyjątkowo pogodna, dzięki czemu spotkania pod chmurką są nieuniknione. Jak wiadomo, grillowanie jest uważane za nasz sport narodowy, a w czasie długiego weekendu jest jedyną z najczęstszych form spędzania wolnego czasu. Warto zatem poznać przydatne porady i triki, które sprawią, że grillowanie będzie przyjemne i bardzo łatwe. Proste zasady zagwarantują nam pyszny i zdrowy efekt bez dużego wysiłku.
Jedną z podstaw, udanego grillowania jest czysty ruszt! Wiele osób o tym zapomina, jednak jest to jedna z ważniejszych czynności, od której musimy zacząć. Przed ponownym użyciem metalową kratkę należy porządnie wyczyścić i pozbawić wszystkich zanieczyszczeń. Jeśli zastanawiasz się jak sprawnie i szybko wyczyścić ruszt do grilla sprawdź nasz artykuł: Ruszt do grilla. Jak wyczyścić go przed majówką? Skorzystaj z produktów, które masz w swojej kuchni
Grill najlepiej rozpalać metodą tradycyjną i zrezygnować z wszelkiego rodzaju podpałek, które są niezdrowe, nieekologiczne i potrafią zmienić smak potraw. Dla wszystkich, którzy korzystają z grilla węglowego - warto użyć węgla w takiej ilości, aby pokrył całą powierzchnię dna. Grill z żarzącymi się węgielkami należy przykryć na kilka minut, nie zapominając o otwarciu wszystkich otworów w pokrywie. Gdy stos opału pokryje się cienką warstwą białego popiołu, należy ponownie rozprowadzić je po całej powierzchni grilla. Po chwili umieszczamy na grillu ruszt - gdy się porządnie nagrzeje, możemy zacząć przygotowywać jedzenie.
Większość mistrzów grilla jest przekonana, że w zasadzie "bądź cierpliwy" tkwi sedno całej sztuki grillowania. Jest to prawdą! Odpowiednie zamarynowanie mięsa i innych składników jest gwarancją smaku, jednak warto pamiętać także o odpowiednim przygotowaniu. Jeżeli zdejmiemy potrawy zbyt wcześnie, mogą okazać się surowe, z kolei przypalone mięso czy warzywa także nie należą do smacznych.
Najlepiej grillować na specjalnych tackach, co zapewni nam brak przywarcia składników do rusztu i uchroni przed przypaleniem. Unikajmy smarowania kratki tłuszczem Zdaniem specjalistów, najbardziej niebezpieczne w procesie grillowania jest to, że na węgiel kapie tłuszcz. Powstają wtedy dioksyny, które mogą być rakotwórcze. Warto pamiętać także o odpowiednim dopasowaniu wysokości rusztu nad żarem.
Mięso i pozostałe potrawy z grilla najlepiej smakują podane gorące prosto z rusztu. Pozostałe kawałki, które nie wylądowały na talerzu, warto ściągnąć znad ognia i zawinąć w folię aluminiową. To zagwarantuje nam ciepłe danie nawet po kilkunastu minutach. Ta metoda pozwala także wydobyć z potrawy więcej smaku i aromatu, dlatego można tak postąpić zaraz po ściągnięciu żywności z grilla. Wystarczą 2-4 minuty w folii a smak potrafi być o niebo lepszy!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.