Placki z serka homogenizowanego, czyli najpyszniejsza rzecz, jaką możesz zrobić z tego produktu. Są rewelacyjne

Placki z serka homogenizowanego to chyba najpyszniejsze placuszki, jakie jedliśmy. Są delikatne, wręcz rozpływają się w ustach a dodatek malin czy borówek momentalnie wprowadza nas w wakacyjny nastrój. Musisz koniecznie wypróbować ten przepis, gwarantujemy, że domownicy oniemieją z zachwytu.

Więcej przepisów na smaki lata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki z serka homogenizowanego to prawdziwy hit. Są delikatne, kremowe i pyszne tak, że na samą myśl o nich cieknie nam ślinka. Przepis na najlepsze placuszki świata jest naprawdę banalny - przecież siła i smak  tkwią w prostocie. Zrobienie placuszków z serka waniliowego zajmie ci mniej więcej 10 minut, a z talerzy znikną w minutę. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji - tak na wszelki wypadek.

Placki z serka homogenizowanego - przepis na najlepsze placuszki świata

Składniki:

  • ok. 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • ok. 220 g mąki pszennej o niskim typie
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Do podania: cukier puder, miód, ulubione owoce: borówki, maliny, truskawki

Placki z serka homogenizowanego - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj serek homogenizowany oraz żółtka oddzielone od białek. Wymieszaj całość. Następnie dodaj mleko, proszek do pieczenia i olej. Zmiksuj całość na gładką masę. Odstaw na kilka minut.
  2. Białka ubij na sztywno i dodaj je do miski z pozostałymi składnikami. Następnie dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką, uważając przy tym, by zachować strukturę piany.
  3. Patelnię porządnie rozgrzej z niewielkim dodatkiem oleju. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki i smaż je na wolnym ogniu, aż z obu stron się zrumienią. Możesz smażyć je pod przykryciem, wtedy bardziej "urosną".

Gotowe placuszki podawaj, z czym chcesz - z każdym dodatkiem będą smakować obłędnie. Jeśli chcesz je nieco urozmaicić, dodaj owoce bezpośrednio do ciasta - takiej przekąsce nikt się nie oprze.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.