Proponowany przepis na szparagi z kurczakiem warto wypróbować jako zwykłe danie obiadowe, ale także jako przekąskę, którą możemy poczęstować gości. Dodatek czosnku niedźwiedziego, kolejnej sezonowej rośliny, doda daniu wyrazistości.
Zobacz wideo
Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na kurczaka i szparagi - przygotuj te składniki, by stworzyć pyszne danie
- olej roślinny;
- olej roślinny;
- estragon - kilka listków;
- sól;
- szalotka;
- sałata masłowa - pół główki;
- czosnek niedźwiedzi - 6 liści;
- śmietanka 30 proc. - 200 ml;
- zielone szparagi (3 sztuki);
- masło (łyżka);
- groszek cukrowy - garść;
- cukier - szczypta;
- pędy groszku - do dekoracji.
Wiosenna, kremowa zupa szparagowa z przepisu Ewy Wachowicz
Tak przygotujesz kurczaka w szparagach
- Pierś kurczaka umyj i osusz. Do miseczki wlej dwie łyżki oleju, dodaj estragon, werbenę cytrynową oraz szczyptę soli. Gotową marynatą ponacieraj mięso, zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na kilka godzin.
- Pokrojoną w kostkę szalotkę usmaż na odrobinie oleju. Kiedy się zarumieni, dodaj pokrojoną sałatę i czosnek niedźwiedzi. Smaż przez chwilę i wlej śmietankę. Gdy będzie zagotowana, przelej do naczynia i mieszaj do uzyskania konsystencji gładkiego sosu, na koniec dopraw solą.
- Obrane szparagi zblanszuj w wodzie. Podsmaż je na maśle z groszkiem cukrowym i ze szczyptą cukru.
- Pierś kurczaka usmaż na odrobinie oleju na złoto. Włóż do piekarnika (nastawionego na 180 stopni) na 15-20 minut.
- Na talerz nałóż sos, szparagi z groszkiem i pierś kurczaka przeciętą na pół, udekoruj pędami groszku.
Jak gotować szparagi? Czy trzeba je obierać? Wszystko zależy od tego, których używacie
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc