Przepis na kurczaka i szparagi. Sezonowy hit na talerzu. Wypróbuj na obiad

Przepis na kurczaka i szparagi warto wykorzystać szczególnie teraz, gdy sezon na te warzywa w pełni. Warto o tej porze roku włączyć je do wiosennego menu. Szparagi mogą przyjąć różną barwę: zieloną, białą lub fioletową, jednak różnica w smaku jest niewielka, a kolor nie wpływa na ich wartości odżywcze.

Proponowany przepis na szparagi z kurczakiem warto wypróbować jako zwykłe danie obiadowe, ale także jako przekąskę, którą możemy poczęstować gości. Dodatek czosnku niedźwiedziego, kolejnej sezonowej rośliny, doda daniu wyrazistości. 

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na kurczaka i szparagi - przygotuj te składniki, by stworzyć pyszne danie

  • olej roślinny;
  • olej roślinny;
  • estragon - kilka listków;
  • sól;
  • szalotka;
  • sałata masłowa - pół główki;
  • czosnek niedźwiedzi - 6 liści;
  • śmietanka 30 proc. - 200 ml;
  • zielone szparagi (3 sztuki);
  • masło (łyżka);
  • groszek cukrowy - garść;
  • cukier - szczypta;
  • pędy groszku - do dekoracji.

Tak przygotujesz kurczaka w szparagach

  1. Pierś kurczaka umyj i osusz. Do miseczki wlej dwie łyżki oleju, dodaj estragon, werbenę cytrynową oraz szczyptę soli. Gotową marynatą ponacieraj mięso, zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na kilka godzin.
  2. Pokrojoną w kostkę szalotkę usmaż na odrobinie oleju. Kiedy się zarumieni, dodaj pokrojoną sałatę i czosnek niedźwiedzi. Smaż przez chwilę i wlej śmietankę. Gdy będzie zagotowana, przelej do naczynia i mieszaj do uzyskania konsystencji gładkiego sosu, na koniec dopraw solą.
  3. Obrane szparagi zblanszuj w wodzie. Podsmaż je na maśle z groszkiem cukrowym i ze szczyptą cukru.
  4. Pierś kurczaka usmaż na odrobinie oleju na złoto. Włóż do piekarnika (nastawionego na 180 stopni) na 15-20 minut.
  5. Na talerz nałóż sos, szparagi z groszkiem i pierś kurczaka przeciętą na pół, udekoruj pędami groszku.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.