Wiosenne desery z owocami sezonowymi i nie tylko. Trzy proste przepisy, które warto wypróbować

Kiedy zbliża się wiosna, zmieniają się nasze preferencje kulinarne i zamiast potraw tłustych, ciężkostrawnych, decydujemy się na ich nieco lżejsze wersje. Nie inaczej jest z deserami - w tym czasie warto postawić na delikatne, ale niezmiennie pyszne rozwiązania.

Do przygotowania wiosennych deserów warto wykorzystać sezonowe owoce. O tej porze roku są one bowiem najsmaczniejsze, zawierają także sporo cennych składników odżywczych oraz witamin. Jakie desery można przygotować na ich bazie?

Zobacz wideo Sernik baskijski

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Wiosenne desery. Mascarpone w roli głównej

Składniki:

  • 200 g truskawek;
  • 250 g serka mascarpone;
  • łyżka jogurtu;
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 80 g ciastek owsianych;
  • łyżeczka startej skórki z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem, cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny.
  2. Truskawki i ciasteczka owsiane podziel na mniejsze kawałki.
  3. Na dno szklanek lub pucharków ułóż deser warstwami: dwie łyżki masy z mascarpone, połowa ciastek i truskawek, reszta masy z mascarpone i pozostałe ciastka i truskawki.
  4. Gotową całość odstaw na godzinę do lodówki.

Małe serniczki w kształcie jajek / zdjęcie ilustracyjneMałe serniczki w nietypowym wydaniu. Aż nie można oderwać wzroku

Wiosenne desery: Monte i maliny w jednym

Składniki:

  • galaretka malinowa;
  • maliny - 20 dag;
  • deser Monte - 3 duże kubeczki.

Przygotowanie:

  1. Galaretkę przygotowuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
  2. Na dnie pucharków ułóż maliny, zalej tężejącą galaretką.
  3. Wstaw do lodówki (ustaw pucharki pod skosem do momentu całkowitego stężenia).
  4. Na wierzch deseru wyłóż deser Monte. Całość udekoruj malinami.

Ciasto Shrek, świetna propozycja na każdy kinderbalCiasto Shrek, zielony deser, który pokochają nie tylko najmłodsi

Wiosenne desery: pudding z nasionami chia

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia;
  • 250 ml mleka (może być roślinne);
  • cukier/miód/ksylitol do posłodzenia.

Przygotowanie:

  1. Składniki wymieszaj ze sobą. Nasiona chia zalej zimnym mlekiem, opcjonalnie lekko podgrzej, wtedy deser będzie szybciej gotowy i lepiej rozpuści się w nim składnik do posłodzenia.
  2. Po wymieszaniu wyłóż do szklanek lub pucharków i wstaw do lodówki na 2-3 godziny - najlepiej na całą noc. Na gęstość deseru wpływa czas przechowywania nasion w mleku - im dłużej w nim postoją, tym bardziej napęcznieją, a deser stanie się gęstszy.
  3. Na pudding chia wyłóż owoce lub przygotuj z nich mus i polej nim deser. Deser możesz udekorować orzechami włoskimi, wiórkami z czekolady lub płatkami kokosowymi.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: