Młoda kapusta - przepis na wiosenny obiad z warzywami w roli głównej

To jedno z tych dań, które mogę jeść na okrągło całą wiosnę. W połączeniu z młodymi ziemniakami stanowi duet idealny. Maślano kremowy smak na długo zostaje w pamięci, a ręce same się rwą po dokładkę. Młoda kapusta, bo o niej mowa to sposób na iście wiosenny obiad.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na świeże warzywa powoli się rozpoczyna. To idealny moment, aby wprowadzić do swojej diety nieco zdrowia i koloru. Młoda kapusta, botwina, szparagi można z nich przygotować wyśmienitą ucztę. Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich miłośników wiosennego obiadu – zasmażana kapusta ze śmietanką i koperkiem. Idealne danie nie tylko dla wegetarian. Do dzieła!

Zobacz wideo Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem

Składniki:

  • Młoda kapusta (duża główka)
  • Śmietanka 18 %( 200 ml)
  • Masło (3-4 łyżki)
  • Pęczek kopru
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • Szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Na samym początku zajmij się kapustą. Poszatkuj lub bardzo drobno pokrój. Przerzuć do garnka dodaj wszystkie przyprawy i szklankę wody.
  2. Następnie, gdy woda odparuje dodaj masło i delikatnie całość wymieszaj. Podsmażoną kapustę zalej śmietanką, a na sam koniec dodaj drobno pokrojony koperek.

Domowa młoda kapusta najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i sadzonego jajka. To idealny przepis na wiosenny obiad. Równie wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem lub kluskami. W połączeniu ze schabowym tworzy równie zgrany duet. Może być dodatkiem do obiadu lub daniem głównym. Spróbuj nasz przepis, a zobaczysz, że nie sposób się oprzeć przed dokładką. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: