Zupa grochowa - przepis na klasykę z wiejskich festynów. Wykorzystaj szczególny rodzaj mięsa

Wielu z nas miało okazję być na festynie i jeść zupę grochową. Przepis na popularną "grochówkę" sprawi, że będziemy mogli ponownie ją posmakować. Przygotujcie się na gotowanie.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zupy na zimno - idealne na upały

Grochówka to potrawa, która kojarzy się nam z dzieciństwem. Wiele osób zajadało się nią u babci i maczało w niej kromkę chleba. Mięsna zupa grochowa jest też klasykiem, który często pojawiał się na wiejskich festynach. Cieszyła się ogromną popularnością, a do wielkiego gara ustawiały się metrowe kolejki. Teraz to danie możemy przygotować sami w domu. Jak? Tradycyjna receptura nam w tym pomoże.

Zupa grochowa - przepis na babcine danie. Wykorzystaj kilka składników

Do grochówki potrzebne jest niewiele produktów. Są one łatwo dostępne. Przygotuj więc:

  • szklankę łuskanego żółtego grochu,
  • 700 g wędzonych żeberek,
  • 2 litry bulionu,
  • marchewkę,
  • 500 g ziemniaków,
  • ząbek czosnku,
  • łyżkę suszonego majeranku.

Jak zrobić zupę grochową? Przygotuj się na długie gotowanie

  1. Groch namocz w wodzie i odstaw na całą noc. Odcedź.
  2. Przygotuj bulion i go przecedź. Jeżeli masz mało czasu, możesz ugotować go z kostki rosołowej.
  3. Do zupy dodaj groch i zagotuj. Od razu po tym włóż żeberka. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
  4. Marchewkę i ziemniaki obierz oraz pokrój. Wrzuć je do garnka. Gotuj jeszcze przez pół godziny.
  5. 10 minut przed końcem dodaj majeranek i cały ząbek czosnku. 

Zupa grochowa będzie coraz bardziej gęsta. Możesz podać ją od razu lub przelać do słoików i włożyć do lodówki. Grochówka idealnie skomponuje się ze świeżym pieczywem lub grzankami

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.