Przedłużający się czas gotowania ziemniaków potrafi być frustrujący, zwłaszcza gdy wszystkie pozostałe składniki dania obiadowego są już dawno gotowe, a my np. spodziewamy się gości. Na szczęście można ten proces łatwo przyspieszyć. Pomocna tutaj okazuje się często niedoceniana soda oczyszczona, z której właściwości nie każdy zdaje sobie sprawę.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeżeli zależy nam na tym, aby ziemniaki były szybciej ugotowane, warto wsypać do wrzątku szczyptę wodorowęglanu sodu (jest to chemiczna nazwa sody oczyszczonej). Ten wszechstronny produkt skraca czas gotowania nawet o połowę. Soda oczyszczona jest bowiem substancją zasadową, która podwyższa pH wody. W takich warunkach dochodzi do przyspieszonego rozkładu pektyn, a to zwiększa tempo wchłaniania wody. W rezultacie skraca się czas gotowania, a ziemniaki można zdjąć z palnika już po 10 minutach.
Inną metodą na skrócenie czasu gotowania ziemniaków w mundurkach jest użycie mikrofalówki - będą gotowe już po czterech, maksymalnie siedmiu minutach. Wystarczy je dokładnie umyć, wyszorować i ponakłuwać nożem. W ten sposób zapobiegniemy eksplozji. Dlaczego tak się dzieje? Otóż podczas gotowania warzyw w eksplodującej mikrofali robią się rozpryski i resztki jedzenia. W ten sposób tworzą się odgłosy wybuchu.
Tak przygotowane ziemniaki gotuje się w specjalnym naczyniu służącym do podgrzewania produktów, w urządzeniu ustawionym na pełną moc. Muszą być plastikowe i posiadać wyraźne oznaczenie, że mogą być stosowane w kuchenkach mikrofalowych.
Pamiętaj, aby były podobnej wielkości - w przeciwnym razie wyjdą niedogotowane. Poza tym sprawdzają się poniższe metody:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.