Przepis na ciasto do pizzy. Domowa i sprawdzona receptura, dzięki której będzie delikatne i puszyste

Przepis na ciasto do pizzy warto znać. Niemal każdy lubi to słynne włoskie danie, a w wersji domowej potrafi smakować jeszcze lepiej. Wystarczy kilka prostych składników i odpowiedni rodzaj mąki by ciasto wyszło idealne. Dodaj ulubione produkty i gotowe!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pizza to danie, które ma fanów na całym świecie. Przepisów i rodzai jest bardzo wiele, jednak bez względu na preferowane dodatki, kluczem do smaku jest dobre ciasto. Podpowiadamy, jak je przygotować, by móc tworzyć pyszną pizzę w domu. 

Ciasto na pizzę bez wyrastaniaCiasto na pizzę bez wyrastania. Ekspresowa pizza w kwadrans

Przepis na ciasto do pizzy - sekret tkwi w składnikach

Smak dobrej pizzy zależy od odpowiednio przygotowanego ciasta. Nawet najlepsze składniki nic nie wskórają, jeśli nałożymy je na słabej jakości bazę. Dlatego warto poznać sprawdzony przepis, dzięki któremu otrzymamy pyszną i puszystą pizzę jak od włoskiej babci. Kluczowe są odpowiednio dobrane składniki - chociaż są one bardzo proste, to sięgając po te najlepszej jakości, możemy być pewni smacznego efektu. Ważna jest mąka - najlepiej wybrać typ 00 lub specjalną mieszankę do pizzy. Pieczenie także wpływa na efekt końcowy. Warto nabyć specjalny kamień po pizzy, dzięki któremu ciasto dobrze się wypiecze. Ciekawym rozwiązaniem est także specjalny piekarnik, który także zagwarantuje nam pyszne danie.

Zobacz wideo Pizzerinki - kolejna wariacja na temat pizzy

Ciasto do pizzy - domowy przepis

Składniki: 

  • 0,5 kg mąki pszennej najlepiej typu 00,
  • 12,5 g drożdży świeżych,
  • 300 ml wody,
  • łyżeczka cukru,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu - łączymy drożdże, cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody i zostawiamy do wyrośnięcia. 
  2. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z rozczynem. Dodajemy oliwę, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze przez minimum 10 min. Powstałe w ten sposób ciasto musi być delikatne i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek mąki lub wody.
  3. Ciasto przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. Warto przygotować je wieczorem i pozostawić na całą noc do wyrośnięcia. 
  4. Przed formowaniem ciasto ponownie zagniatamy i nakładamy ulubione składniki. 
  5. Pieczemy w rozgrzanym do 250 st. piekarniku przez około 10 minut i gotowe. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: