Więcej przepisów na letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa kalafiorowa to obiadowy klasyk w wielu polskich domach. Istnieje jednak pewien łatwy sposób, by nieco ją podkręcić. Ja od lat podsmażam marchewkę na maśle, zanim dodam ją do zupy, ale od niedawna dodaję także serek topiony - taka kalafiorowa jest najlepsza na świecie.
Zupa kalafiorowa - przepis
Potrzebne składniki:
- 1 kalafior podzielony na różyczki
- 4-5 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- pół pęczka koperku
- 1,5-2 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
- masło
- 2 kostki serka topionego o smaku śmietankowym
- sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, łyżeczka curry
- śmietana 18 proc.
Zupa kalafiorowa - sposób wykonania
- Ziemniaki i marchewkę obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, natomiast marchewkę pokrój w talarki.
- W szerokim garnku rozpuść porządną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i na średnim ogniu podsmażaj, aż zmięknie. Miejscami może zbrązowieć. Następnie zalej całość gorącym bulionem. Dodaj ziemniaki i różyczki kalafiora. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Serek topiony pokrój na kawałki i dodaj do zupy. Kiedy się rozpuści, dodaj także posiekany koperek. Następnie dopraw do smaku przyprawami.
- Do rondelka odlej kilka chochelek wywaru. Dodaj 2 łyżki śmietany i dokładnie zmiksuj całość, by nie powstały grudki. Następnie wlej zahartowaną śmietanę do zupy, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Taką zupę kalafiorową przygotujesz w niecałe pół godziny. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba lub grzanką ziołową. Jeśli szukasz inspiracji na szybki obiad lub zostało ci trochę rosołu z niedzieli, zupa kalafiorowa będzie świetnym wyborem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.