Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Historia krupnika jest wyjątkowo długa. W wielu źródłach znajdziemy informację, że serwowano go już na stołach polskiej i litewskiej szlachty. Jego receptura przetrwała do dziś, choć w zależności od domu, różni się sposobem przygotowania. Niektórzy przyrządzają krupnik na wywarze mięsnym, inni na warzywnym. Zdania są podzielone także w kwestii dodatków, ale w naszym przepisie znajdziecie m.in. suszone grzyby, które nadają wywarowi niepowtarzalnego aromatu.
Warto też zastosować kilka trików, które sprawią, że zupa nie będzie mętna. Po pierwsze: bulion gotujemy na startej na tarce marchewce i innych warzywach, a nie na kostce rosołowej. Poza tym, nie przesadzajmy z ilością kaszy. Kilka łyżek w zupełności wystarczy.
1. Mięso dokładnie umyj i zalej wodą. Gotuj 30 minut i zbierz szumowiny,
2. Do garnka wrzuć opaloną cebulę, pora, liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejsz ogień,
3. Marchewkę zetrzyj na tarce, ziemniaki i pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę - wszystko dodaj do gotującego się wywaru,
4. Odlej dwie szklanki rosołu i ugotuj w nim kaszę. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj kaszę do zupy, razem z suszonymi grzybami. Gotuj jeszcze 20 min,
5. Dopraw solą i pieprzem, dodaj pół łyżeczki kurkumy i natkę pietruszki,
6. Zupę serwuj posypaną koperkiem.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.