Przepis na krupnik. Zastosuj trik z marchewką, żeby miał piękny kolor

Krupnik to jedna z najstarszych polskich zup. Niegdyś jej popularność wynikała głównie ze względów ekonomicznych - składniki na krupnik były tanie i ogólnodostępne. Dziś najczęściej przyrządzamy tę zupę, bo ma wyjątkowy smak, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Podpowiadamy, co zrobić, aby krupnik nie był mętny i miał piękny kolor.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Historia krupnika jest wyjątkowo długa. W wielu źródłach znajdziemy informację, że serwowano go już na stołach polskiej i litewskiej szlachty. Jego receptura przetrwała do dziś, choć w zależności od domu, różni się sposobem przygotowania. Niektórzy przyrządzają krupnik na wywarze mięsnym, inni na warzywnym. Zdania są podzielone także w kwestii dodatków, ale w naszym przepisie znajdziecie m.in. suszone grzyby, które nadają wywarowi niepowtarzalnego aromatu. 

Warto też zastosować kilka trików, które sprawią, że zupa nie będzie mętna. Po pierwsze: bulion gotujemy na startej na tarce marchewce i innych warzywach, a nie na kostce rosołowej. Poza tym, nie przesadzajmy z ilością kaszy. Kilka łyżek w zupełności wystarczy.

Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa. Przepis z zeszytu babci

Krupnik - przepis. Składniki

  • pół kilograma kurczaka (np. skrzydełek),
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek pora,
  • 1 opalona cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • mały kawałek selera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • siekana natka pietruszki i koperek
  • 10 suszonych grzybów
  • pół łyżeczki kurkumy. 

Pierogi. Zdj. ilustracyjneCNN wybrało najlepsze pierogi z całego świata. Z Polski dwa rodzaje

Sposób przygotowania

1. Mięso dokładnie umyj i zalej wodą. Gotuj 30 minut i zbierz szumowiny,

2. Do garnka wrzuć opaloną cebulę, pora, liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejsz ogień,

3. Marchewkę zetrzyj na tarce, ziemniaki i pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę - wszystko dodaj do gotującego się wywaru,

4. Odlej dwie szklanki rosołu i ugotuj w nim kaszę. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj kaszę do zupy, razem z suszonymi grzybami. Gotuj jeszcze 20 min,

5. Dopraw solą i pieprzem, dodaj pół łyżeczki kurkumy i natkę pietruszki,

6. Zupę serwuj posypaną koperkiem. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: