Naleśniki idealne istnieją. Zastosuj metodę Gordona Ramsaya

Choć przepis na naleśniki wydaje się jednym z najprostszych możliwych - ich przygotowanie może sprawić wiele kłopotów. Placki mają tendencję do rozrywania, a początkujący kucharze zastanawiają się, jaka powinna być idealna konsystencja ciasta. Z pomocą przychodzi jeden z najsłynniejszych kucharzy świata, Gordon Ramsay. Jego metoda trzech dwójek z pewnością pomoże w przygotowaniu naleśników idealnych.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Naleśniki Gordona Ramsaya są czymś pomiędzy tradycyjnymi, cienkimi plackami a amerykańskimi pankejkami. Możesz serwować je z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się świeże, sezonowe owoce, ale też bita śmietana, syrop klonowy czy miód. 

Naleśniki Gordona Ramsaya. Składniki

  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 ml maślanki,
  • 80 g rozpuszczonego masła,
  • 3 łyżki masła do smażenia,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. 

Sposób przygotowania

1. W dużej, suchej misce ubij białka,

2. W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe składniki. Pamiętaj, żeby wszystkie były w temperaturze pokojowej. Kiedy uzyskasz jednolitą masę, powoli dodawaj białka,

3. Przygotuj sobie talerz wyłożony papierem,

4. Na patelni rozgrzej trzy łyżki masła. Chochelką wykładaj ciasto naleśnikowe. Smaż obustronnie przez około 2-3 minuty na każdej stronie,

5. Serwuj z ulubionymi dodatkami. 

Więcej o: