Choć wiele osób twierdzi, że z młodych ziemniaków nie można zrobić smacznych placków ziemniaczanych to nie prawda. Powstałą z nich masę wystarczy tylko zagęścić mąką, która wchłonie nadmiar wody.
Placki z młodych ziemniaków najlepiej serwować od razu po usmażeniu. Jeżeli będziemy z tym zwlekać, nabiorą zbyt gumowatej konsystencji.
Zobacz wideo Placki ziemniaczane
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Nie zapomnij o dodaniu mąki
- ok. kilograma młodych ziemniaków;
- pół cebuli;
- jajka dużej wielkości: 2 sztuki;
- mąka pszenna lub pełnoziarnista: 3-4 łyżki;
- sól;
- pieprz;
- olej do smażenia.
Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?
- Obierz ziemniaki, umyj je. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulą również obierz i posiekaj drobno nożem lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z utartymi ziemniakami.
- Wbij do masy jajka, posyp solą i pieprzem, dosyp mąkę, a całość dokładnie wymieszaj.
- Sprawdź, jak smakuje powstała masa. Jeśli nie jest wystarczająco słona, dopraw ją.
- Smaż placki na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.
- Po zakończeniu smażenia odciśnij placki na ręczniku papierowym, a następnie ułóż je na talerzu.
Z czym można podawać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane - zarówno te z młodych, jak i dojrzałych ziemniaków - można serwować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Można więc posypać je cukrem, polać kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, lub podawać z rozmaitymi sosami: grzybowym, pieczarkowym, czy gulaszowym.