Prosty i szybki przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Podawaj z ulubionymi dodatkami

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to dobra opcja na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Choć z młodymi ziemniakami należy obchodzić się nieco delikatniej niż z dojrzałymi, można z nich przygotować równie smaczny posiłek.

Choć wiele osób twierdzi, że z młodych ziemniaków nie można zrobić smacznych placków ziemniaczanych to nie prawda. Powstałą z nich masę wystarczy tylko zagęścić mąką, która wchłonie nadmiar wody.

Placki z młodych ziemniaków najlepiej serwować od razu po usmażeniu. Jeżeli będziemy z tym zwlekać, nabiorą zbyt gumowatej konsystencji.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Nie zapomnij o dodaniu mąki

  • ok. kilograma młodych ziemniaków;
  • pół cebuli;
  • jajka dużej wielkości: 2 sztuki;
  • mąka pszenna lub pełnoziarnista: 3-4 łyżki;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej do smażenia.

Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?

  1. Obierz ziemniaki, umyj je. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 
  2. Cebulą również obierz i posiekaj drobno nożem lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z utartymi ziemniakami.
  3. Wbij do masy jajka, posyp solą i pieprzem, dosyp mąkę, a całość dokładnie wymieszaj.
  4. Sprawdź, jak smakuje powstała masa. Jeśli nie jest wystarczająco słona, dopraw ją.
  5. Smaż placki na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.
  6. Po zakończeniu smażenia odciśnij placki na ręczniku papierowym, a następnie ułóż je na talerzu.

Z czym można podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane - zarówno te z młodych, jak i dojrzałych ziemniaków - można serwować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Można więc posypać je cukrem, polać kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, lub podawać z rozmaitymi sosami: grzybowym, pieczarkowym, czy gulaszowym.

Więcej o: