Litewskie placki ziemniaczane z mięsem mielonym - banalny przepis na typowy obiad w nietypowym wydaniu

Litewskie placki ziemniaczane to nic innego jak placki ziemniaczane z mięsem mielonym. Danie mimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne, a co jest jeszcze istotne to fakt, że jest ono tanie. Sprawdź, jak je wykonać.
Zobacz wideo Placki po kapitańsku z łososiem

Jak zrobić litewskie placki ziemniaczane - przepis krok po kroku

Jak zrobić litewskie placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa, w taki sposób, aby zachwycały smakiem? Danie nie jest skomplikowane, ale wymaga od nas pewnej wprawy. Zwłaszcza przy procesie smażenia. Jednak bez obaw! Podpowiemy, jak wykonać je w prosty sposób. Przepis na placki ziemniaczane po litewsku znajdziesz tutaj:

Litewskie placki ziemniaczane: przepis w kilku prostych punktach:

Składniki:

  • około 1 kilograma ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • około 300 gramów mięsa mielonego
  • około 2-3 cebuli
  • ulubione przyprawy

Deruny, czyli ukraińskie placki ziemniaczane. Zdjęcie ilustracyjneDeruny - poznaj przepisy na ukraińskie placki ziemniaczane

Sposób przyrządzenia placków:

  1. W pierwszym etapie zajmujemy się ziemniakami. W tym celu musimy je obrać i opłukać. Następnie zetrzeć na tarce.
  2. Jedną cebulę, obrać i także zetrzeć, możemy użyć specjalnego rozdrabniacza. Pamiętajmy, aby odsączyć powstały nadmiar płynu.
  3. Oba składniki łączymy ze sobą. Następnie wbijamy jedno jajko i dokładamy przesianą mąkę.
  4. Całość doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
  5. Bierzemy drugą cebulę. Przystępujemy do siekania. Następnie musimy ją podsmażyć na patelni.
  6. W kolejnym etapie łączymy ją z mięsem mielonym, drugim jajkiem. Masę mięsną przyprawiamy. Całość należy dokładnie wymieszać.
  7. Z masy ciasta tworzymy małe placki. Muszą być one takiej samej wielkości, ponieważ będziemy łączyć dwa placki ze sobą. W środku będzie znajdowało się mięso.
  8. Smażymy pierwszą warstwę placków. Dalej układamy na nich mięso uformowane w kształcie placuszków, przykrywamy kolejną warstwą  placków i obracamy na drugą stronę. Smażymy.
  9. Następnie przygotowujemy piekarnik. Musimy go rozgrzać.
  10. Kiedy będzie gotowy, przystępujemy do pieczenia. Proces ten powinien trwać około 15 minut. Temperatura, którą należy zastosować to mniej więcej 180 stopni Celsjusza.

Placki ziemniaczane po litewsku można podawać samodzielnie lub wykonać do nich specjalny sos. Dobrze sprawdzi się tutaj sos grzybowy, śmietanowy lub koperkowy.

Placki ziemniaczane Magdy GesslerPlacki ziemniaczane - przepis według Magdy Gessler. Nie pomiń czwartego kroku

Wykonanie placków tego typu nie jest trudne, jak może się to wydawać. Jednym z najbardziej skomplikowanych etapów jest smażenie. Jednak po kilku próbach z całą pewnością powinno nam się to udać. Życzymy udanego gotowania i oczywiście smacznego!

Zobacz też: Placki po węgiersku. Przepis na chrupiące placuszki, którym nikt się nie oprze

Więcej o: