Placki ziemniaczane - przepis na ostro według Magdy Gessler. Nie pomiń czwartego kroku

Placki ziemniaczane to jeden z najbardziej lubianych obiadowych dodatków. Jest świetną alternatywą dla klasycznych kartofli, ryżu czy kaszy. Przedstawiamy wam przepis Magdy Gessler na tę potrawę. Koniecznie musicie go wypróbować.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane - wersja bez grzechu

Któż nie lubi placków ziemniaczanych (inaczej zwanych kartoflanymi)? Chyba nie ma takiej osoby. Zobaczcie, jak placki ziemniaczane przyrządza Magda Gessler, sławna restauratorka, uznawana za królową polskiej kuchni. 

Placki ziemniaczane - przepis Magdy Gessler. Składniki

Do przyrządzenia placków Magdy Gessler będziesz potrzebować:

  • ziemniaki - 1 kg,
  • cebula biała - 2 sztuki,
  • jajka - 2 sztuki,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • mąka pszenna - 2 - 3 łyżki,
  • śmietana 12% - 1 łyżka,
  • sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
  • olej do smażenia.

Placki ziemniaczane - przepis Magdy Gessler. Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, po czym odciśnij na sitku. Uwaga! Pod sitko podłóż sporą miskę, bo z ziemniaków będzie wydobywać się płyn.
  2. Cebule również zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij na sitku. Im mniej wody i soku będzie zawierać ciasto na placki ziemniaczane, tym lepiej się usmażą.
  3. Wymieszaj ziemniaki i cebulę z mąką i jajkami. Czas na składnik, który podkreśla smak placków ziemniaczanych według przepisu Magdy Gessler - czosnek! Dodaje ostrości i sprawia, że placki świetnie pasują do sosów mięsnych czy warzywnych. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do masy.
  4. Zbierz skrobię z wody po odciskaniu ziemniaków, również dodaj nieco do ciasta (ok. 3-4 łyżek) i wymieszaj.
  5. Dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj.
  6. Olej rozgrzej na patelni, łyżką nakładaj masę i smaż na obu stronach na złoto.
  7. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z tłuszczu.
  8. Podawaj z dodatkami, np. śmietaną, gęstym jogurtem czy świeżymi ziołami. Doskonale placki będą się komponować z sosami. 

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.