• Link został skopiowany

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Jedna mała zmiana, a smak o niebo lepszy

Kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Doskonale smakuje ze świeżym koperkiem i młodymi ziemniakami. Choć jej tradycyjna odsłona smakuje wyśmienicie, okazuje się, że warto wzbogacić ją dodatkowym składnikiem. Ewa Wachowicz proponuje aksamitny serek mascarpone.
Zupa kalafiorowa na maśle z curry
Cesarz /Shutterstock

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na zupę kalafiorową należy do najprostszych na świecie. Wystarczą świeże warzywa, odrobina wolnego czasu i odpowiednie przyprawy. W przepisie znanej dziennikarki kulinarnej Ewy Wachowicz, główną rolę gra serek mascarpone. Nadaje zupie niesamowitej delikatności i kremowości. 

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Składniki

  • mały kalafior,
  • 4 młode ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem,
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • 250 g serka mascarpone,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz,
  • 1,5 l wywaru jarzynowego.

Sposób przygotowania

1. Na dnie dużego garnka rozpuść masło. Dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę lub talarki. Smaż przez kilka minut,

2. Smażące się warzywa zalej wywarem jarzynowym i dodaj podzielonego na różyczki kalafiora. Gotuj do miękkości warzyw,

3. Pod koniec gotowania dodaj serek mascarpone i posiekaną dymkę oraz koperek. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. 

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Więcej o: