Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Jedna mała zmiana, a smak o niebo lepszy

Kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Doskonale smakuje ze świeżym koperkiem i młodymi ziemniakami. Choć jej tradycyjna odsłona smakuje wyśmienicie, okazuje się, że warto wzbogacić ją dodatkowym składnikiem. Ewa Wachowicz proponuje aksamitny serek mascarpone.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na zupę kalafiorową należy do najprostszych na świecie. Wystarczą świeże warzywa, odrobina wolnego czasu i odpowiednie przyprawy. W przepisie znanej dziennikarki kulinarnej Ewy Wachowicz, główną rolę gra serek mascarpone. Nadaje zupie niesamowitej delikatności i kremowości. 

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Składniki

  • mały kalafior,
  • 4 młode ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem,
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • 250 g serka mascarpone,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz,
  • 1,5 l wywaru jarzynowego.

Sposób przygotowania

1. Na dnie dużego garnka rozpuść masło. Dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę lub talarki. Smaż przez kilka minut,

2. Smażące się warzywa zalej wywarem jarzynowym i dodaj podzielonego na różyczki kalafiora. Gotuj do miękkości warzyw,

3. Pod koniec gotowania dodaj serek mascarpone i posiekaną dymkę oraz koperek. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. 

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.