Kijowska sałatka warstwowa to przepis na pyszny posiłek rodem z Ukrainy. Wygląda pięknie, a jak smakuje

Szukacie lekkiego, ale zarazem sycącego dania na dowolną okazję? Jeśli tak, to proponujemy kijowską sałatkę warstwową. To danie smakuje tak dobrze jak wygląda. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Kijowska sałatka warstwowa jest prosta w przygotowaniu i składa się z tylko sześciu składników. Jest zarówno bardzo smaczna, jak i sycąca, więc nadaje się na obiad bądź kolację. Ale wygląda również pięknie, więc z czystym sumieniem możecie zaserwować ją gościom na domowej imprezie lub podczas świąt. Spróbujcie sami.

Do zrobienia kijowskiej sałatki warstwowej potrzeba tylko sześciu składników. Oto lista

Przygotuj do sałatki poniższe produkty:

  • tuńczyk (w sosie własnym) - puszka,
  • jajka - 5 sztuk,
  • ser żółty - 100 g,
  • cebula (biała lub czerwona),
  • majonez - kilka łyżek,
  • przyprawy - sól i pieprz do smaku.

Opcjonalnie możesz dodać również masło (pół kostki) zamrożone lub naprawę mocno schłodzone w lodówce. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i posyp nim warstwę cebuli. Jednakże nie jest to niezbędny składnik, więc możesz go spokojnie pominąć. 

Kijowska sałatka warstwowa jest szybka i prosta w przygotowaniu. Zobaczcie sami

Przyrządzenie sałatki składa się z kilku etapów. Szczegółowa instrukcja poniżej:

  1. Jajka ugotuj na twardo i oddziel żółtka od białek;
  2. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka na drobnych;
  3. Tuńczyka odciśnij z zalewy na sitku, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę;
  5. Weź szklane naczynie i ułóż w nim składniki warstwami według schematu:
    białka - ser - tuńczyk - majonez - cebula - ser - tuńczyk - majonez - żółtka.
  6. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj schłodzoną.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.