Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Chłodnik z botwinki
Kijowska sałatka warstwowa jest prosta w przygotowaniu i składa się z tylko sześciu składników. Jest zarówno bardzo smaczna, jak i sycąca, więc nadaje się na obiad bądź kolację. Ale wygląda również pięknie, więc z czystym sumieniem możecie zaserwować ją gościom na domowej imprezie lub podczas świąt. Spróbujcie sami.
Do zrobienia kijowskiej sałatki warstwowej potrzeba tylko sześciu składników. Oto lista
Przygotuj do sałatki poniższe produkty:
- tuńczyk (w sosie własnym) - puszka,
- jajka - 5 sztuk,
- ser żółty - 100 g,
- cebula (biała lub czerwona),
- majonez - kilka łyżek,
- przyprawy - sól i pieprz do smaku.
Opcjonalnie możesz dodać również masło (pół kostki) zamrożone lub naprawę mocno schłodzone w lodówce. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i posyp nim warstwę cebuli. Jednakże nie jest to niezbędny składnik, więc możesz go spokojnie pominąć.
Kijowska sałatka warstwowa jest szybka i prosta w przygotowaniu. Zobaczcie sami
Przyrządzenie sałatki składa się z kilku etapów. Szczegółowa instrukcja poniżej:
- Jajka ugotuj na twardo i oddziel żółtka od białek;
- Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka na drobnych;
- Tuńczyka odciśnij z zalewy na sitku, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę;
- Weź szklane naczynie i ułóż w nim składniki warstwami według schematu:
białka - ser - tuńczyk - majonez - cebula - ser - tuńczyk - majonez - żółtka.
- Gotową sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj schłodzoną.
Smacznego!