Przepis na dżem truskawkowy. Będzie słodki jak marzenie i to bez grama cukru

Dżem truskawkowy to chyba najpyszniejsza rzecz, jaką można zrobić z tych letnich owoców. Nie ma lepszego dodatku do naleśników czy gofrów niż pyszny, słodziutki dżem. Dziś mamy dla ciebie coś zupełnie nowego - przepis na dżem truskawkowy bez cukru. Będzie słodki, ale ważna jest... sól.

Więcej przepisów na owocowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dżem truskawkowy powinien znaleźć się w każdej polskiej spiżarni. Jednak jeśli chcesz spróbować czegoś zupełnie nowego i wycisnąć maksimum smaku z truskawek, mamy dla ciebie coś ekstra. Przepis na dżem z truskawek bez cukru zawiera dwa składniki - truskawki i sól. Nie martw się jednak - twój dżem nie będzie słony. Dodatek niewielkiej ilości soli uwolni wszystkie soki z owoców i cała ich słodycz zamknie się w gęstym, ciemnym dżemie. Ważna jest jednak pewna rzecz - truskawki muszą być mocno dojrzałe i bardzo soczyste.

Przepis na dżem truskawkowy bez cukru

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • pół płaskiej łyżeczki soli kamiennej

Dżem truskawkowy bez cukru - sposób wykonania:

  1. Truskawki opłucz pod zimną wodą i usuń szypułki.
  2. Przygotuj szeroki garnek lub rondel z grubym dnem i włóż do niego truskawki. Te większe możesz lekko pognieść. Istotne jest, by naczynie miało grube i szerokie dno - wówczas nie musimy obawiać się, że dżem się przypali.
  3. Włącz średnią moc palnika i dodaj sól. Wymieszaj truskawki i kiedy puszczą pierwszy sok, zmniejsz płomień.
  4. Truskawki gotuj na wolnym ogniu bez pokrywki, aż puszczą cały sok i zaczną gęstnieć. To trwa dłużej niż w przypadku dżemów z cukrem, naturalna słodycz truskawek po prostu wolniej się karmelizuje. Czas gotowanie nie powinien wynosić mniej niż 2 godziny.
  5. Przygotuj sterylne słoiki i nakładaj do nich dżem. Następnie szczelnie zakręć i odwróć do góry denkami, aby zakrętki się "zassały". Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dla pewności możesz zapasteryzować słoiki przez 20 minut.

Tak przygotowany dżem spokojnie wytrzyma długie miesiące, przechowywany w spiżarni czy kuchennych szafkach. Jeśli kochasz truskawki i naturalne przetwory, koniecznie wypróbuj ten przepis na truskawkowy dżem bez konserwantów.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA