Jak rozwałkować ciasto, by było okrągłe, a nie jak bezkształtna masa? Sprawdzony sposób

Wałkowanie ciasta to czynność łatwa tylko z pozoru, bowiem potrafi nas porządnie zmęczyć, zwłaszcza kiedy ciasto się rwie, przybiera dziwne kształty i ogólnie mówiąc, nie chce współpracować. Istnieje jednak bardzo prosty sposób, dzięki któremu ciasto zawsze będzie okrągłe, a samo wałkowanie wcale cię nie zmęczy. Kluczowa jest pozycja wałka.

Więcej trików przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chcesz rozwałkować ciasto tak, by miało idealnie okrągły kształt, wcale nie musisz się męczyć i siłować. Dzięki prostemu trikowi twoje ciasto już nie będzie przypominało bezkształtnej masy, a sekret tkwi w sposobie trzymania wałka. Chcesz się dowiedzieć, jak rozwałkować perfekcyjnie okrągłe ciasto, niezależnie czy będzie to ciasto na tartę, pierogi lub pizzę? Poniżej znajdziesz cenne wskazówki.

Jak rozwałkować idealnie okrągłe ciasto?

  1. Kiedy wyrobisz już ciasto, uformuj je w kształt kuli i owiń folią spożywczą. Następnie włóż na jakiś czas do lodówki (15-30  minut). Lekko schłodzone ciasto jest dużo bardziej plastyczne i łatwiej się z nim pracuje.
  2. Schłodzone ciasto spłaszcz i oprósz mąką, by wałek się nie przyklejał. Jeśli natomiast ciasto się klei, a ty nie chcesz wciąż dosypywać mąki, wałkuj przez folię spożywczą.
  3. Rozpocznij wałkowanie. Pamiętaj, że wałek musi pozostać w jednej pozycji, a ty wykonuj nim ruchy tylko do przodu i do tyłu. Za to dowolnie zmieniaj położenie ciasta - co kilka ruchów wałka obracaj je o 90 stopni i zmieniaj owalny kształt w okrąg i tak do momentu, aż rozwałkujesz ciasto do konkretnego rozmiaru. Dzięki temu, że nie będziesz zmieniać położenia wałka, ciasto będzie rozwałkowane równomiernie. Częste obracanie ciasta sprawi, że nie będzie się przyklejać do blatu i wałka - wówczas nie musisz już dosypywać więcej mąki (chyba że wałkujesz przez folię).
  4. Pamiętaj także o jednostajnym nacisku, by uzyskać okrąg o równej grubości, bez wybrzuszeń. 

Sposób jest banalny i skuteczny. Od teraz już nie musisz gimnastykować się z ułożeniem wałka, by mieć idealnie okrągłe ciasto. Zapomnij także o naciąganiu podczas wałkowania - po prostu odwracaj ciasto i miej pewność, że najlepsze zrobisz szybko, łatwo i przyjemnie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA