• Link został skopiowany

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Tym daniem zastąpisz tradycyjne, mięsne klopsy

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to ciekawa propozycja na obiad. Danie to może zastąpić klasyczne kotlety mięsne. Przepis na nie jest bardzo prosty.
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Elena_Danileiko, istock.com

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Nie masz pomysłu na obiad, który mógłby zaskoczyć domowników swoim smakiem i prostotą? Przygotuj wegetariańskie kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Danie jest lekkie i pożywne, szybko znika z talerza. Idealnie komponuje się z ziemniakami posypanymi koperkiem. Pasuje również do dipów, na przykład czosnkowego, pieczarkowego, orzechowego lub koperkowego. 

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Przygotuj potrzebne produkty

Składniki:

  • 500 g kalafiora,
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • szklanka mleka lub bulionu warzywnego,
  • jajko,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka bułki tartej,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej roślinny do smażenia,
  • bułka tarta.

Przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Pamiętaj o dokładnym wyrobieniu masy

  1. Kalafiora podziel na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedź warzywo z nadmiaru płynu i rozgnieć widelcem.
  2. Kaszę jaglaną włóż do garnka i kilkukrotnie przepłucz ją pod bieżącą wodą. Produkt odcedź. Do rondelka wlej mleko lub bulion (druga opcja sprawi, że kotlety będą miały bardziej wyrazisty smak) i przykryj go pokrywką. Kiedy kasza zacznie się gotować, zmniejsz ogień. Garnek pozostaw na palniku jeszcze przez 15-20 minut.
  3. Połącz kalafiora z kaszą jaglaną, jajkiem, pietruszką, bułką tartą i przyprawami. Dłońmi wyrób gładką masę. Uformuj z niej sześć kotletów. Jeśli nie chcesz, by przyklejała się do rąk, zwilż je zimną wodą. 
  4. Klopsiki obtocz w bułce tartej i smaż je na patelni z dobrze rozgrzanym olejem na średnim ogniu przez około pięć minut z każdej strony. Gotowe kotlety układaj na ręczniku papierowym, by tłuszcz odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Więcej o: