Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Tym daniem zastąpisz tradycyjne, mięsne klopsy

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to ciekawa propozycja na obiad. Danie to może zastąpić klasyczne kotlety mięsne. Przepis na nie jest bardzo prosty.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Nie masz pomysłu na obiad, który mógłby zaskoczyć domowników swoim smakiem i prostotą? Przygotuj wegetariańskie kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Danie jest lekkie i pożywne, szybko znika z talerza. Idealnie komponuje się z ziemniakami posypanymi koperkiem. Pasuje również do dipów, na przykład czosnkowego, pieczarkowego, orzechowego lub koperkowego. 

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Przygotuj potrzebne produkty

Składniki:

  • 500 g kalafiora,
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • szklanka mleka lub bulionu warzywnego,
  • jajko,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka bułki tartej,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej roślinny do smażenia,
  • bułka tarta.

Przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Pamiętaj o dokładnym wyrobieniu masy

  1. Kalafiora podziel na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedź warzywo z nadmiaru płynu i rozgnieć widelcem.
  2. Kaszę jaglaną włóż do garnka i kilkukrotnie przepłucz ją pod bieżącą wodą. Produkt odcedź. Do rondelka wlej mleko lub bulion (druga opcja sprawi, że kotlety będą miały bardziej wyrazisty smak) i przykryj go pokrywką. Kiedy kasza zacznie się gotować, zmniejsz ogień. Garnek pozostaw na palniku jeszcze przez 15-20 minut.
  3. Połącz kalafiora z kaszą jaglaną, jajkiem, pietruszką, bułką tartą i przyprawami. Dłońmi wyrób gładką masę. Uformuj z niej sześć kotletów. Jeśli nie chcesz, by przyklejała się do rąk, zwilż je zimną wodą. 
  4. Klopsiki obtocz w bułce tartej i smaż je na patelni z dobrze rozgrzanym olejem na średnim ogniu przez około pięć minut z każdej strony. Gotowe kotlety układaj na ręczniku papierowym, by tłuszcz odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.