Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Po długiej przerwie bób wraca na stragany i bazarki. To wyjątkowe i zdrowe warzywo możemy traktować jako przekąski lub przygotować je na jeden z ciekawych sposobów. Niezależnie od preferowanej formy warto pamiętać o odpowiednim gotowaniu - czas ma duże znaczenie na końcowy efekt.
Bób to sezonowe warzywo strączkowe, które zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, a także błonnik. Oprócz walorów smakowych i wartości odżywczych ma wiele właściwości leczniczych. Ten produkt jest świetnym zamiennikiem mięsa zarówno jeśli chodzi o smak, jak i składniki odżywcze. Jego fanami są zazwyczaj osoby dbające o linię - wszystko ze względu na małą zawartość kalorii (zaledwie 187 kcal w jednej szklance), a także niską zawartość kwasów tłuszczowych.
Zielone warzywo możemy podawać jako przekąskę lub dodać do różnych potraw. Bób możemy z powodzeniem wykorzystać w wielu przepisach, sprawdzi się idealnie jako dodatek do makaronów, zup czy past. Jeśli chcemy przygotować go solo, wystarczy umieścić go w garnku i zalać wodą. Kiedy zacznie się gotować, należy dosypać pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Gotujemy około 10-15 minut i odcedzamy. Taki bób możemy zjeść ze skórką i bez.
Bób podobnie jak inne warzywa należy gotować w zależności od świeżości, wielkości i przepisu. Warto jednak wiedzieć, że proces gotowania może usunąć z warzywa aż 40 proc. cennych dla naszych organizmów minerałów i witaminy. Skórka jest najzdrowszą jego częścią. Dla zdrowia poleca się więc jedzenie młodego, niegotowanego bobu.
Jeśli jednak wolimy wersję gotowaną, należy postępować jak opisaliśmy powyżej, lub przygotować jeden z wielu smacznych przepisów. Ciekawym dodatkiem jest sos przygotowany z masła klarowanego, koperku i czosnku. Wystarczy podsmażyć wszystkie składniki z ugotowanym bobem - efekt jest wyjątkowo smaczny.