Żeberka z grilla idealne na piknik i codzienny obiad. Boski smak zapewni marynata z bąbelkami

Odpowiednio przygotowane żeberka z grilla ą prawdziwą uczta dla fanów soczystego mięsa. Wykonanie żeberek samo w sobie nie jest skomplikowane - chwilę marynujesz i siup na ruszt. Jednak to właśnie marynata do żeberek odgrywa najważniejszą rolę. Żeby żeberka były kruche i delikatne, zapewnij im kąpiel z bąbelkami. Chodzi oczywiście o colę.

Więcej przepisów na grillowe smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Żeberka z grilla to świetny pomysł na przekąskę podczas pikniku ze znajomymi, ale także świetnie sprawdzą się w roli rodzinnego obiadu. Przepis i sposób wykonania są banalne, ale cały smak tkwi w marynacie. Dziś podpowiemy, jak zrobić najlepsze żeberka z grilla, które będą smakowały jak z amerykańskiego zajazdu. Wszystko za sprawą marynaty z coli, miodu i odrobiny whisky.

Żeberka z grilla - przepis na ucztę w amerykańskim stylu

Składniki:

  • ok. 2 kg żeberek 
  • 7-9 ząbków czosnku
  • 3 szklanki coli
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml whisky (możesz pominąć)
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz, po dwie łyżeczki papryki słodkiej i ostrej (słodką możesz zastąpić wędzoną)

Żeberka z grilla - sposób wykonania

  1. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój na kawałki. Następnie każdy kawałek natrzyj porządnie solą, pieprzem i paprykami oraz dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wmasuj przyprawy w mięso i szczelnie zamknij pojemnik. Na dwie godziny schowaj do lodówki.
  2. Kiedy mięso już najdzie przyprawami, wlej colę, dodaj miód, whisky oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj całość i ponownie włóż do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Nagrzej ruszt, na którym będą grillowały się żeberka. Ostrożnie wyjmij je z marynaty i połóż na ruszcie. Grilluj, aż mięso będzie miękkie i zacznie swobodnie odchodzić od kości. Podczas grillowania posmaruj kilka razy marynatą.

Takie żeberka świetnie smakują z frytkami lub grillowanymi warzywami, a także ze świeżą surówką. Jeśli jesteś fanem grillowania, ale nieco przejadły ci się kiełbaski lub chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół, koniecznie zapamiętaj ten przepis na żeberka z grilla w amerykańskiej marynacie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: