Ogórki małosolne - przepis babci. Zwróć uwagę na temperaturę wody

Ogórki małosolne to genialny, chrupiący dodatek do obiadu czy kanapek. Przygotowuje się je bajecznie prosto, a żeby wyszły idealne, wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach przypraw i temperaturze wody. Podpowiadamy, jak przyrządzają je nasze babcie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Letnie miesiące to czas, w którym powstają najlepsze domowe przetwory. Przygotowujemy owocowe dżemy, grzyby w zalewie i popularne ogórki małosolne. Warto wykorzystać czas, w którym są dostępne na każdym kroku i skorzystać z jednego ze sprawdzonych przepisów. Pozwoli to uniknąć błędów i jest gwarancją perfekcyjnego smaku.

botwinkaZupa z botwinki. Dodaj składnik, którego używasz do małosolnych

Przepis babci na ogórki małosolne. Tego będziesz potrzebować

  • kilogram ogórków gruntowych,
  • 2 litry wody (powinna być czysta, chłodna i pozbawiona chloru. Jeśli zalejemy ogórki gorącą wodą, pozbawimy je niestety części pożytecznych bakterii i witamin, w zamian za przyspieszenie procesu kiszenia),
  • 2 czubate łyżki soli,
  • 6 czystych, świeżych ząbków czosnku,
  • świeży kawałek korzenia chrzanu,
  • kilka gałązek wyrośniętego kopru (może być nawet podsuszony),
  • kilka liści dębu lub wiśni (po 1, maksymalnie 2 do słoika).

Co zrobić z niedopitym piwem?Co zrobić z niedopitym piwem? Zapomnij o wylewaniu do zlewu

Sposób przygotowania

1. Przygotuj solankę. Wodę zagotuj z solą i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Powinna być chłodna,

2. Chrzan, czosnek, koper i liście wiśni lub dębu dokładnie umyj. Chrzan pokrój na mniejsze kawałki,

3. Na dole czystego słoika włóż liść (lub dwa) wiśni, dodaj koperek, ząbek czosnku i kawałek chrzanu. Dokładnie umyte ogórki układaj ciasno w pozycji pionowej,

4. Między ogórki powciskaj jeszcze dodatkowy chrzan, koper i czosnek,

5. Całość zalej przygotowaną wcześniej wodą. Ogórki muszą być zakryte, nic nie może wystawać ponad powierzchnię wody. Wierzch przykryj cienką, bawełnianą ściereczką lub pieluchą. Jeśli ogórki wypływają, trzeba je obciążyć. W tym celu można użyć np. talerzyka,

6. Słoiki odstaw w nieci zaciemnione miejsce. Będą gotowe po 2-3 dniach. Smacznego. 

Więcej o: