Więcej ciekawych porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Piwo to nie tylko popularny napój alkoholowy, ale także składnik wielu smacznych dań. Niestety, otwarte piwo dość szybko wietrzeje, zatem jeśli nie dałeś rady wypić całej butelki, później trunek już nie będzie ci smakował. Jeśli zdarzyło ci się zostawić nieco piwa na dnie kufelka, nie wylewaj go do zlewu - możesz wykorzystać resztę piwa na mnóstwo różnych sposobów, z chęcią zdradzimy ci kilka z nich. Będzie słodko i wytrawnie.
Piwne naleśniki - klasyka w nowej wersji
Naleśniki to zawsze dobry pomysł. Ale czy zdarzyło ci się kiedyś jeść naleśniki na piwie? Jeśli nie, trzeba szybko nadrobić zaległości - smakują obłędnie.
Składniki:
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody (możesz użyć gazowanej jeśli twoje piwo zdążyło się nieco rozgazować)
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta kminku (opcjonalnie)
- olej
Piwne naleśniki - sposób wykonania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól i kminek i wymieszaj. Następnie wbij jajka i dodaj piwo oraz wodę i łyżkę oleju.
- Całość zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto i na chwilę odstaw, by gluten zawarty w mące "związał" składniki.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Smaż ok. 2 minut z każdej strony.
Takie naleśniki najlepiej smakują w wersji wytrawnej. Świetnie sprawdzą się także do krokietów - ten smak z pewnością zaskoczy niejednego fana naleśników.
Piwna marynata do mięs - na grilla i nie tylko
Jeśli masz ochotę na soczyste i kruche mięso, przyda się przepis na najlepszą marynatę na bazie piwa. Świetnie sprawdzi się zarówno do karkówki na grilla, jak również do pieczonej szynki. Oto lista składników:
- 150 ml piwa
- 60 ml oliwy
- 2 łyżki musztardy (najlepiej sprawdzi się musztarda Dijon)
- 1 łyżka soku z cytryny (możesz użyć także octu jabłkowego)
- sól, pieprz, papryka wędzona
Składniki należy wymieszać i dokładnie rozprowadzić na kawałkach mięsa. Żeby mięso dobrze przeszło smakiem marynaty, powinno chłodzić się w lodówce przez sześć godzin lub całą noc.
Rybka lubi pływać, czyli dorsz w cieście piwnym
Ten sposób na rybę zasmakuje każdemu, kto chociaż raz go spróbuje. Wykonanie jest banalne, świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Oto co będzie ci potrzebne:
- 150 ml piwa
- 60 dag filetów z dorsza
- 10 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz, sok z cytryny
- olej do smażenia
Dorsz w cieście piwnym - sposób wykonania:
- Jeśli używasz mrożonych filetów, najpierw musisz je rozmrozić. Następnie każdy kawałek skrop odrobiną soku z cytryny i natrzyj solą oraz pieprzem.
- Do miski wlej piwo, dodaj mąkę i jajko oraz przyprawy. Zmiksuj na gładką masę.
- Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem oleju - powinno go być dość sporo. Każdy kawałek ryby dokładnie zamocz w cieście i połóż na patelni. Smaż na złoty kolor z każdej strony.
W ten sam sposób możesz usmażyć także filet z kurczaka czy warzywa - szczególnie polecam paprykę i brokuły w cieście piwnym, to świetna przekąska do wieczornego maratonu serialowego lub drugie śniadanie do lunchboxa.
Piwoszki - błyskawiczne ciasteczka, które kradną serca
Ciasteczka piwne zwane także piwoszkami to pomysł idealny, kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego, a do cukierni daleko. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy po prostu zagnieść ciasto, dodać ulubioną konfiturę i upiec. Takie ciasto możesz także zamrozić - wówczas będziesz mieć je zawsze pod ręką.
- 130 ml piwa
- 450 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- ok. 200 g ulubionej konfitury lub marmolady
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj masło. Następnie za pomocą ostrego noża "wsiekaj" masło w mąkę i stopniowo wlewaj piwo.
- Kiedy składniki już względnie się połączą, zacznij zagniatać ciasto. Rób to szybko i energicznie. Następnie z ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki, aby się schłodziło.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 4 mm. Z ciasta wycinaj kawałki w kształcie kwadratów.
- Na środek każdego kwadracika połóż odrobinę marmolady. Następnie złącz przeciwległe boki tak, aby marmolada "schowała się" do środka.
- Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piwoszki powinny piec się ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem obsyp ciasteczka cukrem pudrem.
Ślimaki zaatakowały ogród? Zastaw na nie piwną pułapkę!
Niedopite piwo skutecznie pomoże także w zwalczaniu ślimaków. Jeśli w twoim ogrodzie zjawili się nieproszeni i śluzowaci goście, przygotuj dla nich piwną pułapkę. Oto jak powinna wyglądać:
- Przygotuj plastikowy kubek. Następnie włóż go do niewielkiego dołka w ziemi tak, by wystawał ok. 2 cm ponad poziom gruntu.
- Do kubka nalej trochę piwa i czekaj. Ślimaki zwabione zapachem piwa, będą wpadać do kubka z cieczą i pijane nie będą w stanie już wyjść.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.