Czy kawa może się przeterminować? Tych czynników trzeba unikać, by zachować jej świeżość

Czy kawa może się przeterminować? To pytanie zadaje sobie wielu smakoszy. Okazuje się, jednak, że nie da się na nie udzielić jednoznacznej odpowiedzi.

Trudno jest znaleźć informacje na temat daty ważności kawy. Aby uniknąć jej zepsucia lub zwietrzenia, należy więc przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Jakich czynników unikać, by zachować świeżość kawy?

Zobacz wideo Kawa to idealne rozpoczęcie poranka? Spraw, by była jeszcze przyjemniejsza dzięki pysznym syropom

Czy kawa może się przeterminować? Nie można przechowywać jej w nieskończoność

Kawę można przechowywać nawet do dwóch lat i jeśli wypijemy ją po terminie, szanse na to, że nam zaszkodzi, są niewielkie. Wpłynie to jednak na jej smak - nie będzie już tak aromatyczna.

Makaron z truskawkami i śmietanąPrzepisy na obiad w upał. Trzy błyskawiczne dania

Kawa może się jednak zepsuć. Tlen, światło, wilgoć i ciepło przyspieszają ten proces. Aby uniknąć zepsucia się kawy, należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętych, nieprzezroczystych pojemnikach w suchych i chłodnych miejscach. Jeśli jednak zdecydujemy się na przezroczysty pojemnik, w którym ziarna kawy będą się pięknie prezentować, musimy wziąć pod uwagę, że nawet gdy przez część dnia padać będzie na nie światło słoneczne, to przechowywane w nim ziarna utracą swoją smakową pełnię dużo szybciej niż gdybyśmy zostawili je w oryginalnym opakowaniu.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Czy kawa może się zepsuć? Mielona i rozpuszczalna zepsują się najszybciej

Kawa mielona i rozpuszczalna tracą smak po mniej więcej dwóch tygodniach od otwarcia. Należy więc spożyć je jak najszybciej. Jeśli tego nie zrobimy, szybko stracą smak i aromat.

Sałatka ze szparagamiSzparagi - przepis na sałatkę. Słodki składnik może zaskoczyć

Dużo trwalsza jest kawa w ziarnach. Warto więc mielić je za każdym razem, gdy chcemy napić się kawy. Aromat i smak zachowuje do około miesiąca po otwarciu szczelnie zamkniętego opakowania.

Więcej o: