Trudno jest znaleźć informacje na temat daty ważności kawy. Aby uniknąć jej zepsucia lub zwietrzenia, należy więc przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Jakich czynników unikać, by zachować świeżość kawy?
Kawę można przechowywać nawet do dwóch lat i jeśli wypijemy ją po terminie, szanse na to, że nam zaszkodzi, są niewielkie. Wpłynie to jednak na jej smak - nie będzie już tak aromatyczna.
Kawa może się jednak zepsuć. Tlen, światło, wilgoć i ciepło przyspieszają ten proces. Aby uniknąć zepsucia się kawy, należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętych, nieprzezroczystych pojemnikach w suchych i chłodnych miejscach. Jeśli jednak zdecydujemy się na przezroczysty pojemnik, w którym ziarna kawy będą się pięknie prezentować, musimy wziąć pod uwagę, że nawet gdy przez część dnia padać będzie na nie światło słoneczne, to przechowywane w nim ziarna utracą swoją smakową pełnię dużo szybciej niż gdybyśmy zostawili je w oryginalnym opakowaniu.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kawa mielona i rozpuszczalna tracą smak po mniej więcej dwóch tygodniach od otwarcia. Należy więc spożyć je jak najszybciej. Jeśli tego nie zrobimy, szybko stracą smak i aromat.
Dużo trwalsza jest kawa w ziarnach. Warto więc mielić je za każdym razem, gdy chcemy napić się kawy. Aromat i smak zachowuje do około miesiąca po otwarciu szczelnie zamkniętego opakowania.