Puszyste racuchy z trzech składników - przepis. Sekret tkwi w ubijaniu

Racuchy to idealny pomysł na pyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Doskonale smakują posypane cukrem, ze szklanką mleka lub kremowego kakao. Najprostszy przepis na racuchy składa się z zaledwie trzech składników, które najprawdopodobniej masz w kuchni. Jeśli chcesz, by były nieziemsko puszyste, pamiętaj o dokładnym ubiciu białek.

Najlepsze pomysły tkwią w prostocie! Wyrośnięte jak chmurka racuchy, nie muszą zawierać sody czy drożdży (a nie każdy lubi ich posmak). Ich sekret tkwi w porządnie ubitych białkach. Placuszki wyjdą lekkie, a lista niezbędnych produktów skurczy się do minimum. Jeśli więc macie ochotę na pyszne śniadanie, jak u babci, skorzystajcie koniecznie z naszego przepisu i cieszcie się smakiem dzieciństwa. 

Najprostsze racuchy - przepis. Składniki

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 6 łyżek mąki
  • opcjonalnie: cukier puder.

Sposób przygotowania

1. Do miski przesiej mąkę,

2. Oddziel żółtka od białek,

3. Białka ubij na sztywną pianę,

4. Mąkę wymieszaj z żółtkami i mlekiem. Na koniec wmieszaj delikatnie białka,

5. Smaż obustronnie na oleju (około 3 min na każdą stronę),

6. Serwuj z ulubionymi dodatkami lub posypane cukrem pudrem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.