Najlepsze pomysły tkwią w prostocie! Wyrośnięte jak chmurka racuchy, nie muszą zawierać sody czy drożdży (a nie każdy lubi ich posmak). Ich sekret tkwi w porządnie ubitych białkach. Placuszki wyjdą lekkie, a lista niezbędnych produktów skurczy się do minimum. Jeśli więc macie ochotę na pyszne śniadanie, jak u babci, skorzystajcie koniecznie z naszego przepisu i cieszcie się smakiem dzieciństwa.
Najprostsze racuchy - przepis. Składniki
Sposób przygotowania
1. Do miski przesiej mąkę,
2. Oddziel żółtka od białek,
3. Białka ubij na sztywną pianę,
4. Mąkę wymieszaj z żółtkami i mlekiem. Na koniec wmieszaj delikatnie białka,
5. Smaż obustronnie na oleju (około 3 min na każdą stronę),
6. Serwuj z ulubionymi dodatkami lub posypane cukrem pudrem.