Sernik japoński zdobył swoją popularność dzięki japońskiej vlogerce Ochikeron. Jej film na YouTube zdobył aż 12 mln wyświetleń, a ciasto podbiło serca internautów nie tylko wyjątkowym wyglądem przypominającym chmurkę, a także prostym przepisem i niewymagającymi składnikami. Aby zrobić to wyjątkowe ciastko, potrzebujesz jedynie 3 składników, które być może masz nawet w domu.
Sernik japoński shutterstock
Składniki:
- 3 jaja,
- 120 g białej czekolady,
- 120 g serka śmietankowego (typu Philadelphia).
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę,
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zostaw do ostudzenia, a następnie połącz z serkiem,
- Powoli dodawaj żółtka, wszystko dobrze wymieszaj i stopniowo dokładaj wcześniej ubitą pianę,
- Masę przełóż do natłuszczonej formy. Kolejnym krokiem jest zanurzenie formy w naczyniu z wodą. W tym przypadku sernik piecze się w kąpieli wodnej,
- Piecz ciasto przez 15 minut w 170°C, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez kolejne 15 minut,
- Wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto na 15 minut,
- Podawaj ostudzone z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zobacz także jak robi go wspomniana przez nas vlogerka Ochikeron.