Sernik nie za miliony. Potrzebujesz tylko 3 składników

Sernik kocha każdy, jednak jego forma czasem się różni. Możemy zrobić sernik na zimno, pieczony, pieczony w kąpieli wodnej, z bakaliami, owocami i innymi różnościami. Oprócz standardowych wypieków wyróżniamy także te, które przychodzą do nas z różnych zakątków świata. Dziś chcemy pokazać sernik ze wschodu, a dokładniej sernik japoński.

Sernik japoński zdobył swoją popularność dzięki japońskiej vlogerce Ochikeron. Jej film na YouTube zdobył aż 12 mln wyświetleń, a ciasto podbiło serca internautów nie tylko wyjątkowym wyglądem przypominającym chmurkę, a także prostym przepisem i niewymagającymi składnikami. Aby zrobić to wyjątkowe ciastko, potrzebujesz jedynie 3 składników, które być może masz nawet w domu.

Sernik japońskiSernik japoński shutterstock

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 120 g białej czekolady,
  • 120 g serka śmietankowego (typu Philadelphia).

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę,
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zostaw do ostudzenia, a następnie połącz z serkiem,
  3. Powoli dodawaj żółtka, wszystko dobrze wymieszaj i stopniowo dokładaj wcześniej ubitą pianę,
  4. Masę przełóż do natłuszczonej formy. Kolejnym krokiem jest zanurzenie formy w naczyniu z wodą. W tym przypadku sernik piecze się w kąpieli wodnej,
  5. Piecz ciasto przez 15 minut w 170°C, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez kolejne 15 minut,
  6. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto na 15 minut,
  7. Podawaj ostudzone z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zobacz także jak robi go wspomniana przez nas vlogerka Ochikeron.

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA