Kopytka - przepis z efektem wow. Dodaj odrobinę zieleniny, a z miejsca zakochasz się w smaku

Kopytka to przepis, który uchodzi za kultowy i na polskich stołach bardzo często goszczą delikatne, ziemniaczane kluseczki w kształcie rombów. A co, gdyby nieco podrasować ten przepis i dodać mu odrobinę świeżości? Dodaj koperek i trochę natki, a zobaczysz, że to pozornie zwykłe danie nabierze niezwykłego charakteru.
Zobacz wideo

Kopytka z koperkiem i natką to prosty przepis na odczarowanie klasycznego dania obiadowego i nadanie mu świeżości i niepowtarzalnego smaku. Oprócz proporcji na ciasto warto zapamiętać  jeszcze jedną zasadę - kopytek nie wolno gotować w mocno bulgoczącym wrzątku. Kiedy wrzucimy kluseczki do gotującej się wody, natychmiast zmniejszmy moc palnika - wówczas kopytka będą jędrne i nie rozgotują się. Poznaj przepis na kopytka, który na pewno na stałe zagości w twoim domowym menu.

Placki z cukiniiChrupiące placki z cukinii. Pyszny obiad jak u mamy. Tylko kilkanaście złotych

Kopytka - przepis z efektem wow

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (możesz użyć mniej, jeśli używasz ziemniaków mączystej odmiany)
  • sól
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • masło czosnkowe do podania (kostka masła, 2-3 ząbki czosnku, sól, bazylia)
  • starty parmezan

Kopytka - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce. Przełóż do miski.
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajko i dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Zacznij zagniatać. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej mąki ziemniaczanej. Następnie dodaj posiekany koperek oraz natkę. Ponownie zagnieć.
  3. Ciasto na kopytka przełóż na stolnicę i podziel na części. Z każdej z nich uformuj wężyk i ostrym nożem wycinaj kluseczka w kształcie rombów.
  4. Kopytka wrzucaj na lekko bulgoczący wrzątek i od razu zmniejsz temperaturę. Gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia.
  5. Przygotuj masło czosnkowe. Kostkę masła przełóż do miseczki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli oraz suszoną bazylię. Dokładnie wymieszaj. Podgrzej w rondelku i polej nim kopytka. Na koniec posyp startym parmezanem.

Przepis na ogórki od Magdy GesslerOgórki kiszone Magdy Gessler. Co dodać, by wydobyć to, co najlepsze?

Ten smak pozostanie z tobą na długo i z pewnością będziesz do niego wracać. Jeśli lubisz klasykę w nowym wydaniu, przepis na kopytka z koperkiem z pewnością przypadną ci do gustu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: