Wątróbka to bardzo smaczne, a także zdrowe danie, i chociaż niektórzy raczej niechętnie wybierają tę opcję obiadową, uważam osobiście, że odpowiednio przygotowana wątróbka jest prawdziwym rarytasem. Przepis na wątróbkę jest bardzo prosty, ale warto uważać, by jej nie przeciągnąć - wówczas będzie twarda i nieapetyczna. No i niestety - smażona wątróbka strzela. Żeby uniknąć pryskającego wszędzie oleju, wystarczy... nakłuć ją widelcem. Poniżej wyjaśnimy, jak zrobić wątróbkę, by smakowała perfekcyjnie.
Watróbka - przepis, dzięki któremu nawet sceptycy ją pokochają
Składniki:
- 500 g wątróbki (polecam drobiową, jest delikatniejsza i ma mniej błonek i przerostów)
- 3-4 cebule
- mąka pszenna
- olej
- sól, pieprz
Wątróbka drobiowa - sposób wykonania:
- Wątróbkę umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie odkrój błonki i każdy kawałek nakłuj widelcem, aby podczas smażenia nie strzelała i starannie obtocz w mące. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie zdejmij ją na talerz.
- Na tej samej patelni połóż kawałki wątróbki obtoczone w mące i na dość dużym ogniu smaż je z obu stron przez ok. 2 minuty. Następnie zmniejsz moc palnika, dodaj cebulę oraz pół szklanki wody, by utworzył się aromatyczny sos. Możesz dodać także 2 listki laurowe. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- Kiedy wątróbka jest już miękka, dopraw solą i pieprzem. Duś jeszcze przez minutę i wątróbka gotowa.
Tak przygotowana wątróbka najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z ogórkiem kiszonym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.