Jak zrobić wątróbkę, żeby nie była twarda i gorzka? Zwróć uwagę na moment solenia

Jedni kochają, inni nienawidzą - wątróbka, bo to o niej mowa, podzieliła Polaków. Dziś jednak mamy coś dla miłośników tego dania, a mianowicie sposób, jak zrobić wątróbkę, by była idealna. Oprócz momentu solenia warto znać także trik z widelcem.
Zobacz wideo

Wątróbka to bardzo smaczne, a także zdrowe danie, i chociaż niektórzy raczej niechętnie wybierają tę opcję obiadową, uważam osobiście, że odpowiednio przygotowana wątróbka jest prawdziwym rarytasem. Przepis na wątróbkę jest bardzo prosty, ale warto uważać, by jej nie przeciągnąć - wówczas będzie twarda i nieapetyczna. No i niestety - smażona wątróbka strzela. Żeby uniknąć pryskającego wszędzie oleju, wystarczy... nakłuć ją widelcem. Poniżej wyjaśnimy, jak zrobić wątróbkę, by smakowała perfekcyjnie.

Leczo - przepis tradycyjnyRozgrzewające leczo - przepis tradycyjny według receptury Ewy Wachowicz

Watróbka - przepis, dzięki któremu nawet sceptycy ją pokochają

Składniki:

  • 500 g wątróbki (polecam drobiową, jest delikatniejsza i ma mniej błonek i przerostów)
  • 3-4 cebule
  • mąka pszenna
  • olej
  • sól, pieprz

Wątróbka drobiowa - sposób wykonania:

  1. Wątróbkę umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie odkrój błonki i każdy kawałek nakłuj widelcem, aby podczas smażenia nie strzelała i starannie obtocz w mące. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie zdejmij ją na talerz.
  3. Na tej samej patelni połóż kawałki wątróbki obtoczone w mące i na dość dużym ogniu smaż je z obu stron przez ok. 2 minuty. Następnie zmniejsz moc palnika, dodaj cebulę oraz pół szklanki wody, by utworzył się aromatyczny sos. Możesz dodać także 2 listki laurowe. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  4. Kiedy wątróbka jest już miękka, dopraw solą i pieprzem. Duś jeszcze przez minutę i wątróbka gotowa.

Przechowywanie malinJak przechowywać maliny, aby dłużej zachowały świeżość?

Tak przygotowana wątróbka najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z ogórkiem kiszonym.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: