Rozgrzewające i sycące leczo - przepis tradycyjny według Ewy Wachowicz na pewno was zachwyci

Leczo z przepisu tradycyjnego według Ewy Wachowicz na pewno zachwyci was swoim smakiem i aromatem. Jest również bardzo rozgrzewające i sycące, więc idealnie nadaje się na chłodniejsze dni. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Leczo w bułce - wersja przenośna

Leczo to jedno z najbardziej znanych węgierskich dań. Jest pyszne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Do tego można je szybko i łatwo przygotować, więc nada się nawet wtedy, gdy potrzebujecie potrawy na szybko. Natomiast leczo z przepisu tradycyjnego według Ewy Wachowicz jest naprawdę wyśmienite. Oryginalny przepis pojawił się w 373. odcinku programu Ewa Gotuje. Jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej autorki. 

Leczo z przepisu tradycyjnego - potrzebne składniki [LISTA]

Żeby przygotować leczo z receptury Ewy Wachowicz, potrzebujesz:

Warzyw:

  • papryki w trzech kolorach - po jednej każdego,
  • cebuli - jednej,
  • pomidorów - 3 sztuk,
  • cukinii - 2 sztuk średniej wielkości,
  • papryczki chili - jednej małej.

Pozostałych składników:

  • kiełbasy lub mięsa indyczego - pół kilograma,
  • przecieru pomidorowego - szklanki,
  • przypraw - estragonu (łyżeczki), słodkiej papryki w proszku (tyle samo, co estragonu), soli oraz odrobiny bazylii do ozdoby
  • tłuszczu do smażenia.

Leczo z przepisu tradycyjnego - sposób przygotowania

Przyrządzenie leczo według tradycyjnej receptury jest proste i nie zajmuje wiele czasu:

  1. Mięso pokrój w kostkę (kiełbasę - w grubsze plastry) i podsmaż;
  2. Cebulę pokrój w piórka, papryki w kostkę, a cukinię w półksiężyce;
  3. Warzywa dołóż do mięsa;
  4. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój i również dodaj do leczo;
  5. Teraz wlej przecier pomidorowy i wymieszaj ostrożnie całość;
  6. Przypraw danie posiekaną papryczką chili, roztartym w rękach estragonem, słodką papryką oraz szczyptą soli;
  7. Wymieszaj potrawę i duś przez kilka minut;
  8. Podawaj z posypką ze świeżych listków bazylii

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA