Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Leczo w bułce - wersja przenośna
Leczo to jedno z najbardziej znanych węgierskich dań. Jest pyszne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Do tego można je szybko i łatwo przygotować, więc nada się nawet wtedy, gdy potrzebujecie potrawy na szybko. Natomiast leczo z przepisu tradycyjnego według Ewy Wachowicz jest naprawdę wyśmienite. Oryginalny przepis pojawił się w 373. odcinku programu Ewa Gotuje. Jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej autorki.
Leczo z przepisu tradycyjnego - potrzebne składniki [LISTA]
Żeby przygotować leczo z receptury Ewy Wachowicz, potrzebujesz:
Warzyw:
- papryki w trzech kolorach - po jednej każdego,
- cebuli - jednej,
- pomidorów - 3 sztuk,
- cukinii - 2 sztuk średniej wielkości,
- papryczki chili - jednej małej.
Pozostałych składników:
- kiełbasy lub mięsa indyczego - pół kilograma,
- przecieru pomidorowego - szklanki,
- przypraw - estragonu (łyżeczki), słodkiej papryki w proszku (tyle samo, co estragonu), soli oraz odrobiny bazylii do ozdoby
- tłuszczu do smażenia.
Leczo z przepisu tradycyjnego - sposób przygotowania
Przyrządzenie leczo według tradycyjnej receptury jest proste i nie zajmuje wiele czasu:
- Mięso pokrój w kostkę (kiełbasę - w grubsze plastry) i podsmaż;
- Cebulę pokrój w piórka, papryki w kostkę, a cukinię w półksiężyce;
- Warzywa dołóż do mięsa;
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój i również dodaj do leczo;
- Teraz wlej przecier pomidorowy i wymieszaj ostrożnie całość;
- Przypraw danie posiekaną papryczką chili, roztartym w rękach estragonem, słodką papryką oraz szczyptą soli;
- Wymieszaj potrawę i duś przez kilka minut;
- Podawaj z posypką ze świeżych listków bazylii
Smacznego!