Jak mrozić kurki? Jeden błąd sprawi, że będą gorzkie

Sezon na kurki w pełni i wielu amatorów tych smacznych grzybów tłumnie rusza do lasu, by napełnić koszyki złotymi okazami. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów i najchętniej jedlibyśmy je cały rok, dlatego chętnie je mrozimy. Niestety, zamrożone kurki czasem tracą swój smak i stają się gorzkie. Jak tego uniknąć? Odpowiedź brzmi: zblanszuj je.
Zobacz wideo

Najlepszym sposobem na przechowywanie grzybów jest ich suszenie lub mrożenie. Niestety, w przypadku kurek mrożenie może pozbawić je smaku i kiedy zimą najdzie nas ochota na sos kurkowy, najpewniej rozczarujemy się efektem. Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Włożenie ich od razu do zamrażalnika to kiepski pomysł.

Zapiekanka z cukiniiZapiekanka z cukinii a la lasagne. Pamiętaj o połączeniu dwóch sosów

Najlepszym sposobem jest chwilowe poddanie grzybów działaniu wysokiej temperatury. Jeśli nazbierałeś kosz pełen "leśnego złota" i chcesz je zamrozić, dokładnie oczyść grzyby i zblanszuj je. Jak to zrobić?

  1. Przygotuj dwa garnki. W jednym zagotuj wodę z odrobiną soli, drugi napełnij zimną wodą (możesz dodać kostki lodu).
  2. Wrzuć kurki do gotującej się wody na minutę, następnie od razu przełóż je do garnka z zimną wodą.
  3. Po kilku minutach wyjmij kurki z ziemnej wody, przełóż je na ręcznik papierowy, by lekko obciekły i przełóż do pojemnika, w którym chcesz je mrozić.

Ten sposób sprawi, że kurki nie będą gorzkie, a ty cały rok będziesz mógł cieszyć się smakiem swoich ulubionych grzybów.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: