Najlepszym sposobem na przechowywanie grzybów jest ich suszenie lub mrożenie. Niestety, w przypadku kurek mrożenie może pozbawić je smaku i kiedy zimą najdzie nas ochota na sos kurkowy, najpewniej rozczarujemy się efektem. Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Włożenie ich od razu do zamrażalnika to kiepski pomysł.
Najlepszym sposobem jest chwilowe poddanie grzybów działaniu wysokiej temperatury. Jeśli nazbierałeś kosz pełen "leśnego złota" i chcesz je zamrozić, dokładnie oczyść grzyby i zblanszuj je. Jak to zrobić?
Ten sposób sprawi, że kurki nie będą gorzkie, a ty cały rok będziesz mógł cieszyć się smakiem swoich ulubionych grzybów.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.