Jak mrozić kurki? Jeden błąd sprawi, że będą gorzkie

Sezon na kurki w pełni i wielu amatorów tych smacznych grzybów tłumnie rusza do lasu, by napełnić koszyki złotymi okazami. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów i najchętniej jedlibyśmy je cały rok, dlatego chętnie je mrozimy. Niestety, zamrożone kurki czasem tracą swój smak i stają się gorzkie. Jak tego uniknąć? Odpowiedź brzmi: zblanszuj je.
Zobacz wideo

Najlepszym sposobem na przechowywanie grzybów jest ich suszenie lub mrożenie. Niestety, w przypadku kurek mrożenie może pozbawić je smaku i kiedy zimą najdzie nas ochota na sos kurkowy, najpewniej rozczarujemy się efektem. Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Włożenie ich od razu do zamrażalnika to kiepski pomysł.

Najlepszym sposobem jest chwilowe poddanie grzybów działaniu wysokiej temperatury. Jeśli nazbierałeś kosz pełen "leśnego złota" i chcesz je zamrozić, dokładnie oczyść grzyby i zblanszuj je. Jak to zrobić?

  1. Przygotuj dwa garnki. W jednym zagotuj wodę z odrobiną soli, drugi napełnij zimną wodą (możesz dodać kostki lodu).
  2. Wrzuć kurki do gotującej się wody na minutę, następnie od razu przełóż je do garnka z zimną wodą.
  3. Po kilku minutach wyjmij kurki z ziemnej wody, przełóż je na ręcznik papierowy, by lekko obciekły i przełóż do pojemnika, w którym chcesz je mrozić.

Ten sposób sprawi, że kurki nie będą gorzkie, a ty cały rok będziesz mógł cieszyć się smakiem swoich ulubionych grzybów.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA