Ciasto z gruszkami łączy w sobie smak owoców i słodycz ciasta. Dodatek oleju sprawia, że przez długi czas pozostaje świeże i wilgotne. Cynamon i imbir nadadzą wypiekowi niezapomnianego aromatu, którego nie da się pomylić z niczym innym. Przepis na ciasto z owocami jest bardzo prosty, a produkty potrzebne do jego wykonania znajdziesz w swojej kuchni.
Zobacz wideo
Udźce kurczaka z winogronami - kuchenny Bliski Wschód
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Jak zrobić makaron do rosołu? Oto przepis mojej prababci sprzed 80 lat
Ciasto z gruszkami - składniki potrzebne do wypieku
Przygotuj następujące produkty:
- kilogram twardych gruszek,
- dwie szklanki mąki pszennej,
- cztery średnie jajka (wyciągnij je wcześniej, by zyskały pokojową temperaturę),
- pół szklanki cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- łyżka cynamonu,
- łyżka imbiru,
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto z gruszkami - aromatyczny wypiek, który rozpływa się w ustach
- Jeśli używasz korzenia imbiru, zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Możesz go zastąpić przyprawą w proszku.
- Gruszki obierz i pokrój na kawałki. Owoce oprósz cynamonem. Dodaj też imbir.
- Miksuj jajka z cukrem przez dwie minuty. Ustaw wysokie obroty miksera. Następnie zacznij wlewać olej. Rób to bardzo powoli.
- Do masy jajecznej dodaj mąkę (przesianą przez sitko) i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki szpatułką.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj olejem po bokach i przelej do niej ciasto. Na górze równomiernie poukładaj gruszki.
- Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyłącz piekarnik i lekko go uchyl. Po 10 minutach wyciągnij wypiek i poczekaj, aż wystygnie.
- Do ciasta można dodać także orzechy. Świetnie podkreślą smak wypieku.
Przepis na chleb z gara. Takiego nie kupisz w żadnej piekarni