Ciasto z gruszkami - proste, szybkie i puszyste. Dodaj dwie aromatyczne przyprawy i ciesz się efektem

Ciasto z gruszkami to ciekawy pomysł na owocowy deser. Jest puszyste, a dodatek imbiru i cynamonu idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. To prosty wypiek, który długo będzie świeży.

Ciasto z gruszkami łączy w sobie smak owoców i słodycz ciasta. Dodatek oleju sprawia, że przez długi czas pozostaje świeże i wilgotne. Cynamon i imbir nadadzą wypiekowi niezapomnianego aromatu, którego nie da się pomylić z niczym innym. Przepis na ciasto z owocami jest bardzo prosty, a produkty potrzebne do jego wykonania znajdziesz w swojej kuchni.

Zobacz wideo Udźce kurczaka z winogronami - kuchenny Bliski Wschód

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Ciasto z gruszkami - składniki potrzebne do wypieku

Przygotuj następujące produkty:

  • kilogram twardych gruszek,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • cztery średnie jajka (wyciągnij je wcześniej, by zyskały pokojową temperaturę),
  • pół szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżka imbiru,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto z gruszkami - aromatyczny wypiek, który rozpływa się w ustach

  1. Jeśli używasz korzenia imbiru, zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Możesz go zastąpić przyprawą w proszku.
  2. Gruszki obierz i pokrój na kawałki. Owoce oprósz cynamonem. Dodaj też imbir.
  3. Miksuj jajka z cukrem przez dwie minuty. Ustaw wysokie obroty miksera. Następnie zacznij wlewać olej. Rób to bardzo powoli.
  4. Do masy jajecznej dodaj mąkę (przesianą przez sitko) i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki szpatułką. 
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj olejem po bokach i przelej do niej ciasto. Na górze równomiernie poukładaj gruszki.
  6. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyłącz piekarnik i lekko go uchyl. Po 10 minutach wyciągnij wypiek i poczekaj, aż wystygnie.
  7. Do ciasta można dodać także orzechy. Świetnie podkreślą smak wypieku.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.