Przepis na chleb z gara. Takiego nie kupisz w żadnej piekarni, ale nie popełnij błędu z mąką

Przepis na chleb z gara ma trzy niewątpliwe zalety - jest bardzo prosty w wykonaniu, lista składników jest krótka, no i ten smak... Chleb z gara ma złotą, chrupiącą skórkę, aksamitny środek i jest tak pyszny, że zazwyczaj znika jeszcze ciepły. Jednak żeby domowe pieczywo się udało, warto zwrócić uwagę na typ mąki. Lepiej zrezygnować z ciężkich mąk wysokiego typu przemiału.
Zobacz wideo

Chleb z gara to przepis, który musi poznać każdy fan domowego pieczywa. Przepis na chleb pieczony w garnku lub misce jest bardzo prosty i na pewno się uda, jeśli użyjesz odpowiedniej mąki. O ile rodzaj nie ma aż tak wielkiego znaczenia, tak ważny jest typ, który wpływa nie tylko na smak, ale także na wygląd chleba. Bywa, że drożdże "nie mają siły" uciągnąć chleba z ciężkich mąk. Poniżej podpowiemy, jak zrobić najlepszy domowy chleb - zdziwisz się, jakie to proste.

Przepis na chleb z gara - lepszego nie kupisz w żadnej piekarni

Składniki:

  • 750 g mąki typu poniżej 850 (możesz połączyć dwa rodzaje, np. pszenną i orkiszową)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • odrobina oleju
  • ulubione ziarna: czarnuszka, nasiona słonecznika, pestki dyni itp

Dodatkowo: żeliwny garnek, głęboka brytfanna lub metalowa miska

Chleb pieczony w garnku - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj cukier i wymieszaj, by się rozpuściły. Następnie dodaj wodę (nie może być za gorąca) i dodaj przesianą mąkę. Dosyp sól i wlej łyżkę oleju i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj całość na gładką, jednolitą masę.
  2. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odłóż na pół godziny w ciepłe miejsce, gdzie nie ma przeciągów. Po upływie tego czasu krótko zagnieć ciasto i ponownie odłóż je na pół godziny, by wyrosło.
  3. Garnek, w którym chcesz piec chleb, włóż do piekarnika i rozgrzej go do temperatury 200 stopni. Następnie za pomocą pędzelka lekko natłuść wnętrze garnka masłem lub oliwą. Następnie włóż ciasto na chleb do środka i przykryj garnek pokrywką. 
  4. Chleb piecz przez ok. 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30 minut. Po zdjęciu pokrywki możesz lekko posmarować wierzch chleba wodą.

Tak przygotowany chleb wyjmij ostrożnie z garnka i ostudź na kratce. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: