Robisz przetwory, ale słoiki brzydko pachną? Wykorzystaj to tanie, proste i skuteczne rozwiązanie

Przygotowujesz przetwory na zimę, ale słoiki brzydko pachną? Nawet nowe, prosto ze sklepu potrafią mieć charakterystyczną woń. Chcesz się jej pozbyć? To żaden problem! Mamy proste, tanie i skuteczne sposoby na usunięcie nieprzyjemnej woni ze słoików.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Trzy myki na usuwanie etykiet ze słoików

Druga połowa lata i początek jesieni to dla wielu osób czas przygotowywania przetworów na zimę. Do tego potrzebne są słoiki. Niestety czasem zdarza się, że zaczynają brzydko pachnieć, bo wchłaniają wonie z otoczenia. Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać - jest prosty i skuteczny sposób na pozbycie się zapachów ze słoików. Przekonajcie się sami - na pewno skorzystacie nie raz.

Jak zmyć klej ze słoików?Nie możesz domyć kleju na słoiku? Są na to sposoby. Nie musisz szorować

Słoiki brzydko pachną? Jest na to kilka skutecznych, prostych i tanich sposobów

Jak usunąć nieprzyjemne zapachy ze słoików? Jest kilka sposobów:

  • Soda oczyszczona i gorąca woda bądź ocet - wsyp do słoika sodę i zalej gorącą wodą bądź octem. Możesz też sodę połączyć z gruboziarnistą solą. Takim naczyniem potrząśnij, aby mikstura dostała się w każdy zakamarek. Dobrze jest też zostawić mieszankę w słoiku na kilka minut. Potem wylej zawartość i umyj naczynie gąbką i płynem do naczyń;
  • Sok z cytryny - wyciśnij sok z jednej cytryny wprost do słoika i zostaw na dłuższy czas (od kilkudziesięciu minut do nawet kilku godzin). Potem umyj słoik, tak jak zwykle;
  • Gorczyca (lub musztarda) - zmiel ziarna gorczycy na proszek i zalej gorącą wodą. Teraz energicznie potrząsaj słoikiem bądź zostaw go na kilka godzin. Podobnie działa musztarda - nałóż niedużą ilość na wewnętrzną część słoika i został na jakiś czas. Potem normalnie umyj słoik;
  • Węgiel aktywny - zrób kąpiel z węgla aktywnego - rozpuść w misce wody trzy lub cztery pastylki i w tej miksturze zanurz słoiki na kilka godzin. Potem je umyj ciepłą wodą z płynem do naczyń.

Pasteryzacja w piekarnikuJak pasteryzować w piekarniku? Konserwacja żywności "na sucho"

Więcej o: