Placki ziemniaczane od Ani Starmach. Prosty przepis bez mąki i jajek

Tradycyjne placki nie mają sobie równych. Ale czy na pewno? Ania Starmach podzieliła się swoim udoskonalonym przepisem na placki ziemniaczane bez grama mąki i jajek. Czas sprawdzić, czy wyjdą równie dobre.

Placki, które znamy od zawsze, robione są ze startych ziemniaków, cebuli, z dodatkiem mąki i jajek. Taki przepis znany jest każdej babci i mamie i mało kto postanawia go zmieniać. Potrawa jest smaczna i uwielbiana przez wielu. Jednak przepis, pod którym podpisuje się Ania Starmach i który można znaleźć na jej oficjalnej stronie, nie uwzględnia wszystkich składników i jest idealny dla tych, którzy nie mają dostępnych w swojej kuchni niektórych produktów.

Przepis na placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Składniki

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 mała kwaśna śmietana,
  • 2 łyżki koperku,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do większej miski. Następnie odciśnij masę z wody i posól.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Nie dodawaj go ani za dużo (placki nie mają się w nim topić, ponieważ nie będą chrupkie), ani za mało (mogą przywierać do dna).
  3. Na rozgrzany olej umieść cienką warstwę masy. Smaż do momentu zarumienienia z obu stron. Czas smażenia to około 2-3 minuty.
  4. Po usmażeniu przełóż placki na papierowe ręczniki. Dzięki temu zebrany w nich nadmiar tłuszczu zostanie odsączony.
  5. Jak to jest podawane w oryginalnym przepisie, serwuj z kwaśną śmietaną i koperkiem lub wędzonym łososiem.

Dodatki pasujące do tego dania

Ania Starmach w swoim przepisie podaje tylko dwa dodatki, z którymi je placki. My podpowiadamy, co jeszcze dobrze będzie smakować w tym daniu. Przykładem jest sos jogurtowy, śmietanowy, albo koperkowy. Aby jeszcze bardziej urozmaicić potrawę, możemy dodać do niej przygotowanego kurczaka lub gulasz. Takie mięso nada inni, oryginalny smak i będzie dobrym dodatkiem do obiadu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.