Zaczniemy od klasyka, czyli najprostszego na świecie ciasta ze śliwkami. Idealne dla tych, którzy dopiero uczą się, co i jak działa w kuchni, a także dla tych, którzy nie lubią skomplikowanych przepisów i najchętniej po prostu wymieszaliby ze sobą jeden składnik z drugim. Tak jest w tym przypadku - przygotowanie tego ciasta zajmie wam najwyżej kilkanaście minut. W piekarniku będzie musiało jednak spędzić trochę więcej czasu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy i kroimy na pół, usuwamy pestki i ogonki. Miękkie i pokrojone w kostkę masło mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach przez około trzy minuty. Dodajemy jajka i łyżeczkę aromatu i znów przez chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą.
Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub posypujemy mąką. Przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu. Posypujemy odrobiną cukru. Wstawiamy na około 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Równie zgodne połączenie tworzy ze śliwkami kruche ciasto. Przekonacie się o tym, testując przepis na naszą tartę.
Składniki:
Na kruszonkę:
Sposób przygotowania:
Do miski przekładamy śmietanę i dodajemy cukier. Wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Teraz przygotowujemy kruszonkę. Płatki migdałowe wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mąkę, sól oraz pokrojone masło. Rozdrabniamy składniki palcami i odstawiamy na bok.
Śliwki myjemy i kroimy na ćwiartki lub połówki. Usuwamy pestki i ogonki. Ciasto na tartę rozwałkowujemy, przekładamy do formy i dokładnie ją wylepiamy. Układamy śliwki, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy w 185 stopniach C przez 30 minut.
Kolejny deser, który zwiastuje zbliżającą się (niestety) jesień. Tutaj do śliwek dołączają jabłka. Jest to również ciasto dla tych, którzy chcą być fit i wolą nie przesadzać z cukrem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śliwki i jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy z połową cynamonu i połową imbiru.
Do drugiej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek, kaszę mannę, ksylitol, orzechy oraz resztę cynamonu i imbiru. Mieszamy, a następnie rozdzielamy je na trzy równe części.
Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem. Wsypujemy do niej 1/3 suchych składników, a na nich kładziemy połowę owoców. Owoce przysypujemy kolejną częścią składników, układamy resztę śliwek i jabłek i posypujemy je ostatnią częścią suchej mieszanki. Wierzch polewamy olejem kokosowym.
Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach C.
Nie wiemy, jak wam, ale nam knedle nieustannie kojarzą się z babcią, która krzątała się po kuchni i robiła je najlepiej na świecie. Jeśli chcecie być choć przez chwilę tak super, jak babcia, wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Usuwamy pestki ze śliwek, ale nie kroimy owoców całkowicie na pół, poza nacięciem na wyjęcie pestki powinny zostać w całości. Mieszamy z cukrem.
Ziemniaki, jajko i mąkę zagniatamy. Powinno powstać gładkie ciasto i nie kleić się do palców. Można podsypać mąką, jeśli tak się dzieje. Odrywamy kulki ciasta, spłaszczamy je lekko i wkładamy śliwkę. Dokładnie zalepiamy owoc. Knedle gotujemy w gorącej wodzie przez około 4-6 minut lub do momentu, aż wypłyną na wierzch.
Robimy zasmażkę. Kroimy masło w kostkę i rozgrzewamy na patelni do 160 stopni C. Powinno się ładnie zarumienić. Dosypujemy orzechy, bułkę tartą, odrobinę cukru i soli. Mieszamy dokładnie, czekamy, aż lekko się zarumieni i wyłączamy kuchenkę.
Knedle podajemy polane zasmażką.
Przechodzimy do przetworów. Na pierwszy ogień idą powidła śliwkowe, czyli coś, co każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Potrzebne wam będą tylko trzy składniki i ani grama cukru.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok i skórkę. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę lub do momentu, aż śliwki się rozpadną. Na noc odstawiamy. Następnego dnia gotujemy do uzyskania przez powidła odpowiedniej gęstości.
Przygotowujemy wyparzone słoiki. Przekładamy do nich jeszcze gorące powidła i szczelnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy.
Jak zrobić śliwki w occie? Trzeba zacząć od kupienia odpowiednich śliwek. Najlepiej, żeby były twarde i jędrne. Mogą to być zwykłe węgierki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i ogonki. Kroimy na pół i upychamy dokładnie w wyparzonych słoikach.
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Gdy cukier się rozpuści, dolewamy ocet i dodajemy przyprawy wedle uznania. Zalewę jeszcze raz zagotowujemy. Jeszcze gorącą wlewamy do słoików ze śliwkami i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy.