Sałatka ze świeżych ogórków zastąpi tradycyjną mizerię. Skorzystaj, póki są smaczne ogórki

Sałatka ze świeżego ogórka urozmaici obiad lub grilla i sprawi, że poczujesz wiosenną świeżość. Przygotujesz ją w kilka chwil, a dip bazyliowy dopełni jej smak. Pasuje do wielu dań, na przykład do karkówki, boczku lub ryby.

Sałatka ze świeżego ogórka to prawdziwy hit. Jest lekka, prosta w wykonaniu i przede wszystkim orzeźwiająca. Mało tego, mnóstwo w niej składników odżywczych. Do przygotowania przystawki nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Główną rolę grają w niej zielone warzywa, które świetnie współgrają z dodatkami, na przykład ocet jabłkowy sprawi, że będzie lekko kwaśna. Surówka najlepiej smakuje po 30 minutach schładzania w lodówce. 

Zobacz wideo Przepisy na lemoniadę

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sałatka ze świeżego ogórka. Głównym składnikiem są warzywa

Przygotuj:

  • 600 g świeżych ogórków,
  • pół szklanki cebuli,
  • 2 łyżeczki cukru lub 3-4 g stewii (erytrytolu, który nie ma kalorii i jest przyjazny dla diabetyków),
  • łyżeczka soli,
  • pół szklanki octu jabłkowego (możesz zamienić go na sok z cytryny lub limonki),
  • łyżeczka bazylii,
  • pół szklanki oliwy.

Sałatka ze świeżego ogórka. Przepis jest banalnie prosty

  1. Ogórki umyj i obierz, jeżeli mają grubą skórkę, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój na drobne plasterki.
  2. Cebulę bardzo drobno posiekaj. Włóż warzywo do miski z ogórkami.
  3. Wymieszaj ocet jabłkowy, bazylię, oliwę, sól, cukier (stewię lub erytrytol) w miseczce. Dzięki temu powstanie dip, który urozmaici smak sałatki.
  4. Połącz wszystkie składniki razem.
  5. Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, na 30 minut. Wtedy wszystkie aromaty się "przegryzą". 
  6. Sałatkę ze świeżego ogórka podawaj schłodzoną. Idealnie sprawdzi się podczas gorących dni i sprawi, ze tradycyjne dania będą pełne świeżości. 
Więcej o: