-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka ze świeżych ogórków zastąpi tradycyjną mizerię. Skorzystaj, póki są smaczne ogórki
Sałatka ze świeżych ogórków zastąpi tradycyjną mizerię. Skorzystaj, póki są smaczne ogórki
Sałatka ze świeżego ogórka urozmaici obiad lub grilla i sprawi, że poczujesz wiosenną świeżość. Przygotujesz ją w kilka chwil, a dip bazyliowy dopełni jej smak. Pasuje do wielu dań, na przykład do karkówki, boczku lub ryby.
Sałatka ze świeżego ogórka to prawdziwy hit. Jest lekka, prosta w wykonaniu i przede wszystkim orzeźwiająca. Mało tego, mnóstwo w niej składników odżywczych. Do przygotowania przystawki nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Główną rolę grają w niej zielone warzywa, które świetnie współgrają z dodatkami, na przykład ocet jabłkowy sprawi, że będzie lekko kwaśna. Surówka najlepiej smakuje po 30 minutach schładzania w lodówce.
Zobacz wideo Przepisy na lemoniadę
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sałatka ze świeżego ogórka. Głównym składnikiem są warzywa
Przygotuj:
- 600 g świeżych ogórków,
- pół szklanki cebuli,
- 2 łyżeczki cukru lub 3-4 g stewii (erytrytolu, który nie ma kalorii i jest przyjazny dla diabetyków),
- łyżeczka soli,
- pół szklanki octu jabłkowego (możesz zamienić go na sok z cytryny lub limonki),
- łyżeczka bazylii,
- pół szklanki oliwy.
Sałatka ze świeżego ogórka. Przepis jest banalnie prosty
- Ogórki umyj i obierz, jeżeli mają grubą skórkę, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój na drobne plasterki.
- Cebulę bardzo drobno posiekaj. Włóż warzywo do miski z ogórkami.
- Wymieszaj ocet jabłkowy, bazylię, oliwę, sól, cukier (stewię lub erytrytol) w miseczce. Dzięki temu powstanie dip, który urozmaici smak sałatki.
- Połącz wszystkie składniki razem.
- Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, na 30 minut. Wtedy wszystkie aromaty się "przegryzą".
- Sałatkę ze świeżego ogórka podawaj schłodzoną. Idealnie sprawdzi się podczas gorących dni i sprawi, ze tradycyjne dania będą pełne świeżości.