Jak zrobić racuchy z jabłkami? Tradycyjny przepis babuni na śniadanie jak za dawnych lat

Są pewne smaki, których się nie zapomina i które towarzyszą nam przez całe życie. To smaki dzieciństwa. To, co przygotowywały nasze mamy albo babcie, smakuje nam najbardziej i przywołuje najpiękniejsze wspomnienia. Dlatego podrzucamy wam przepis na to, jak zrobić racuchy z jabłkami.
Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe

Każdy z nas choć raz w życiu jadł tradycyjne, polskie racuchy. Pyszne, soczyste jabłko, otoczone lekkim i słodkim ciastem. Wszystko to cieplutkie i oprószone cukrem pudrem. Jak zrobić taki podwieczorek lub śniadanie? 

Jak zrobić racuchy z jabłkami? Tradycyjny przepis krok po kroku

Przepisów na racuchy jest bardzo dużo, coraz częściej zamiast drożdży do ciasta dodawany jest proszek do pieczenia lub soda. Wszystko po to, aby placuszki nieco wyrosły i były puszyste. Jednak takie rozwiązanie nigdy nie zastąpi tradycyjnego przepisu z użyciem drożdży. Dlatego dziś podamy recepturę, dzięki której dowiecie się, jak zrobić racuchy z jabłkami naszych babć.

Składniki:

  • trzy jabłka,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • cukier waniliowy,
  • łyżka cukru,
  • 25 g drożdży.

Ważne, aby jajko oraz drożdże były w temperaturze pokojowej. Należy uważać, by mleko nie było za gorące. Przygotujmy także nieco oleju do usmażenia racuchów z jabłkami. 

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Racuchy z jabłkami na drożdżach. Jak zrobić? Sposób przygotowania

  1. Przyrządzamy zaczyn do ciasta drożdżowego. Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko, dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże. Wsypujemy około 4 łyżek mąki. Przykrywamy naczynie czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 
  2. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy je ze skóry i kroimy w drobną kostkę lub plasterki.
  3. Do drugiej miski wsypujemy pozostałą ilość mąki, dodajemy cukier waniliowy oraz jajko. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, przekładamy go do miski. Wszystko razem mieszamy. Możemy do tego użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciast lub zrobić to ręcznie jak niegdyś nasze babcie.
  4. Kiedy ciasto będzie miało już jednolitą konsystencję, delikatnie dodajemy przygotowane jabłka i mieszamy. 
  5. Na patelnię z rozgrzanym olejem za pomocą łyżki kładziemy porcję przygotowanego ciasta i na średnim ogniu smażymy racuchy z jabłkami z obu stron, aż będą złociste. 

Tak przygotowane racuchy z jabłkami na drożdżach podajemy, oprószając wcześniej cukrem pudrem. Warto jednak chwilę odczekać, aby nie były gorące, w przeciwnym razie posypany cukier rozpuści się na placuszkach.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.