Ocet jabłkowy - przepis na zdrowy i aromatyczny dodatek do potraw. Warto przygotować go samodzielnie

Klasyczny ocet jabłkowy z przepisu naszych babć to świetne uzupełnienie wielu potraw. Ten aromatyczny dodatek jest bardzo prosty do zrobienia - wystarczą tylko trzy składniki i odrobina cierpliwości. Zresztą zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w kuchni - jest dodawany do takich potraw jak sałatki, sosy, pasty, koktajle czy jako środek do marynowania mięs, grzybów i ryb. Ale octu jabłkowego można użyć też poza kuchnią:

  • wspomaga odchudzanie (dwie łyżki rozcieńcz szklanką wody i pij przed posiłkami),
  • wzmacnia włosy,
  • pomaga w oczyszczaniu cery,
  • jest dobrym środkiem przeciwko muszkom owocówkom.

Jak widać, warto mieć w domu ocet jabłkowy, a zwłaszcza taki własnej roboty. Jak go zrobić? Przedstawiamy prosty przepis.

Ocet jabłkowy - przepis na zdrowy dodatek do potraw. Potrzebujesz tylko trzech rzeczy

Do zrobienia domowego octu jabłkowego potrzebujesz zaledwie trzech składników. Na pewno masz je w swojej kuchni:

  • jabłek (najlepiej takich odmian jak: papierówka, antonówka, reneta czy zimowy boiken) - kilograma,
  • wody (najlepiej mineralnej bądź przefiltrowanej, ale przegotowana i ostudzona kranówka też się nada) - litr lub półtora,
  • cukier (biały, trzcinowy) lub miód - 3-5 łyżek.

Ocet jabłkowy - przepis na zdrowie i urodę. Zrobisz go bardzo łatwo

Własnoręczne przygotowanie octu jabłkowego jest naprawdę proste. Tylko wymaga nieco cierpliwości:

  • Jabłka obierz i pokrój i usuń z nich gniazda nasienne;
  • Umieść owoce (i skórki, jeśli masz) w słoikach;
  • Wymieszaj wodę z cukrem bądź miodem;
  • Zalej jabłka (i ewentualne skórki) w słoikach syropem tak, aby wszystko było pod powierzchnią płynu;
  • Słoiki przykryj gazą lub cienką ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką bądź sznurkiem;
  • Przez pierwsze pięć tygodni codziennie mieszaj zawartość czystą, drewnianą łyżką;
  • Gdy na wierzchu zbierze się galaretowaty nalot, to będzie znaczyło, że zaczęła się fermentacja octowa. Odstaw słoiki na kolejny tydzień, ale już nie mieszaj;
  • Zdejmij nalot, a ocet przelej do butelek. Dobrze zakręć i odstaw na kolejne pięć tygodni. Potem możesz spróbować octu - jeśli ma silny, octowy zapach to jest gotowy. W przypadku zapachu drożdży lub alkoholu - musisz jeszcze poczekać.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.