Chociaż aronia nie jest zbyt dobra - od razu po ugryzieniu czujemy cierpki i kwaśny smak, to z powodzeniem możemy zrobić z niej pyszne przetwory. Co więcej, nie pozbędziemy się najważniejszych składników odżywczych. Przecier, dżem i sok z aronii jest słodki i zawiera wiele mikro i makroelementów, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu - zwalczają na przykład wolne rodniki i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wiedziały o tym już nasze praprababki i wykorzystywały owoce w kuchni, kosmetyce oraz medycynie naturalnej.
Zobacz wideo
Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zrobić sok z aronii? Prosta recepta na samo zdrowie
Składniki, których potrzebujesz:
- kilogram aronii,
- 1-2 kg cukru (jeśli chcemy, by sok był bardziej słodki, dajemy więcej cukru),
- 1.5 l wody,
- 100 liści z drzewa wiśniowego albo 40 liści z krzewu czarnej porzeczki,
- 2 dag kwasku cytrynowego.
Jak zrobić sok z aronii? Oto prosta i szybka receptura:
- Owoce umyj i oczyść. Odetnij liście i szypułki. Umyj też liście.
- Aronię, listki, cukier i kwasek cytrynowy włóż do garnka z grubym dnem i zalej wodą.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
- Wyciągnij liście.
- Sok przecedź przez gazę lub sitko z rzadkim rozstawem oczek. Możesz potem przetrzeć owoce, by napój był bardziej gęsty.
- Ponownie zagotuj i wlej do wyparzonych wcześniej słoiczków lub butelek. Pamiętaj o tym, by dokładnie je zakręcić. Pasteryzuj przez 15 minut. Tutaj przeczytasz, w jaki sposób ją zrobić.