Jak zrobić sok z aronii? Przepis na samo zdrowie w szklanej butelce. Znały go już nasze prababcie

Jak zrobić sok z aronii i zamknąć zdrowie w butelce? Każdy może go przygotować, gdyż przepis jest banalnie prosty. Wystarczy tylko, że umieścimy produkty w garnku i wszystko zagotujemy.

Chociaż aronia nie jest zbyt dobra - od razu po ugryzieniu czujemy cierpki i kwaśny smak, to z powodzeniem możemy zrobić z niej pyszne przetwory. Co więcej, nie pozbędziemy się najważniejszych składników odżywczych. Przecier, dżem i sok z aronii jest słodki i zawiera wiele mikro i makroelementów, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu - zwalczają na przykład wolne rodniki i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wiedziały o tym już nasze praprababki i wykorzystywały owoce w kuchni, kosmetyce oraz medycynie naturalnej. 

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić sok z aronii? Prosta recepta na samo zdrowie

Składniki, których potrzebujesz:

  • kilogram aronii,
  • 1-2 kg cukru (jeśli chcemy, by sok był bardziej słodki, dajemy więcej cukru),
  • 1.5 l wody,
  • 100 liści z drzewa wiśniowego albo 40 liści z krzewu czarnej porzeczki,
  • 2 dag kwasku cytrynowego.

Jak zrobić sok z aronii? Oto prosta i szybka receptura:

  1. Owoce umyj i oczyść. Odetnij liście i szypułki. Umyj też liście.
  2. Aronię, listki, cukier i kwasek cytrynowy włóż do garnka z grubym dnem i zalej wodą.
  3. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
  4. Wyciągnij liście.
  5. Sok przecedź przez gazę lub sitko z rzadkim rozstawem oczek. Możesz potem przetrzeć owoce, by napój był bardziej gęsty.
  6. Ponownie zagotuj i wlej do wyparzonych wcześniej słoiczków lub butelek. Pamiętaj o tym, by dokładnie je zakręcić. Pasteryzuj przez 15 minut. Tutaj przeczytasz, w jaki sposób ją zrobić.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.