Buraczki konserwowe przygotowuje się w różnych formach - można konserwować małe, całe warzywa jednakowej wielkości, wkładać do słoików buraki pokrojone w kostkę lub w plastry albo tradycyjnie poszatkowane. Świetnie komponują się z tradycyjnym, polskim obiadem, są idealną bazą na surówkę i cudownym dodatkiem do mięs. Co więcej, można je przechowywać bardzo długo i stanowią rewelacyjne dopełnienie jesiennych i zimowych dań.
Sposób na buraczki konserwowe - przepis na smak, który pokochasz. Jak je zrobić?
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Poniżej przedstawiamy przepis na swojskie, tradycyjne buraczki konserwowe, dzięki którym będziecie mogli delektować się przepysznymi sałatkami, kiedy tylko przyjdzie wam na nie ochota.
SKŁADNIKI:
- kilogram buraków
- 2 duże białe cebule
NA ZALEWĘ:
- szklanka octu spirytusowego
- 4 szklanki wody
- pieprz czarny ziarnisty: kilkanaście ziarenek
- 3 łyżki cukru
- łyżka soli morskiej
- kolendra: kilkanaście ziaren
- 3 liście laurowe
- około 7 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Umyj i ugotuj buraki, najlepiej al dente.
- Obierz cebule i pokrój je na cienkie półplasterki.
- Wlej do garnka ocet, wodę, dodaj sól, cukier i resztę przypraw - całość zagotuj.
- Ugotowane buraczki zostaw do wystudzenia i poszatkuj w plastry.
- Przygotuj wyparzone słoiki i włożyć do nich pokrojone krążki buraków przekładając je na przemian z plastrami cebuli.
- Zalej buraczki z cebulą wcześniej przygotowaną zalewą i zakręć solidnie słoiki.
- Pasteryzuj je około 15 minut. Więcej o pasteryzacji znajdziesz w artykule: Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?.
Z naszych proporcji powinno wyjść około siedem słoików buraczków konserwowych.
Jak podawać?
Po otwarciu słoika i podaniu buraczków można okraszać je cebulką albo łyżką śmietany. Jeśli lubicie ostrzejsze dania, polecamy dodać więcej pieprzu lub zakonserwować buraczki i cebule z papryką.
Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl