Buraczki konserwowe - przepis na swojskie przetwory jak u babci. Przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut

Przedstawiamy swojskie buraczki konserwowe - przepis na słoiki jak marzenie. Wspaniale komponują się z tradycyjnymi, polskimi daniami. Są idealnym dodatkiem do mięsnych potraw, ale równie dobrze smakują jako lekka przekąska. Sprawdź, jak zrobić wyśmienite przetwory, które ubogacą każdy posiłek.

Buraczki konserwowe przygotowuje się w różnych formach - można konserwować małe, całe warzywa jednakowej wielkości, wkładać do słoików buraki pokrojone w kostkę lub w plastry albo tradycyjnie poszatkowane. Świetnie komponują się z tradycyjnym, polskim obiadem, są idealną bazą na surówkę i cudownym dodatkiem do mięs. Co więcej, można je przechowywać bardzo długo i stanowią rewelacyjne dopełnienie jesiennych i zimowych dań.

Sposób na buraczki konserwowe - przepis na smak, który pokochasz. Jak je zrobić?

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Poniżej przedstawiamy przepis na swojskie, tradycyjne buraczki konserwowe, dzięki którym będziecie mogli delektować się przepysznymi sałatkami, kiedy tylko przyjdzie wam na nie ochota. 

SKŁADNIKI:

  • kilogram buraków
  • 2 duże białe cebule

NA ZALEWĘ:

  • szklanka octu spirytusowego
  • 4 szklanki wody
  • pieprz czarny ziarnisty: kilkanaście ziarenek
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka soli morskiej
  • kolendra: kilkanaście ziaren
  • 3 liście laurowe
  • około 7 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Umyj i ugotuj buraki, najlepiej al dente. 
  2. Obierz cebule i pokrój je na cienkie półplasterki.
  3. Wlej do garnka ocet, wodę, dodaj sól, cukier i resztę przypraw - całość zagotuj.
  4. Ugotowane buraczki zostaw do wystudzenia i poszatkuj w plastry.
  5. Przygotuj wyparzone słoiki i włożyć do nich pokrojone krążki buraków przekładając je na przemian z plastrami cebuli.
  6. Zalej buraczki z cebulą wcześniej przygotowaną zalewą i zakręć solidnie słoiki.
  7. Pasteryzuj je około 15 minut. Więcej o pasteryzacji znajdziesz w artykule: Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?.

Z naszych proporcji powinno wyjść około siedem słoików buraczków konserwowych.

Jak podawać?

Po otwarciu słoika i podaniu buraczków można okraszać je cebulką albo łyżką śmietany. Jeśli lubicie ostrzejsze dania, polecamy dodać więcej pieprzu lub zakonserwować buraczki i cebule z papryką.  

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: