-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić leczo? Wykorzystaj trik z papryką, a będzie lepsze niż kiedykolwiek
Jak zrobić leczo? Wykorzystaj trik z papryką, a będzie lepsze niż kiedykolwiek
Leczo to potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej, uwielbiana i trochę urozmaicona przez Polaków. Przepis jest bardzo prosty i akurat teraz trwa sezon na wszystkie składniki tej potrawy, dlatego też nie musimy się trzymać za portfel. Pewien trik świetnie podrasuje smak i sprawi, że leczo nabierze charakteru. Chodzi o podpieczoną paprykę.
Leczo to potrawa niezliczonych zalet. Jest pyszne, bardzo łatwe w wykonaniu, łaskawe dla portfela i świetnie nadaje się do wekowania. Przepis nikomu nie powinien sprawić problemu, a podpieczona papryka świetnie podkręca smak. Do tego podsmażona kiełbasa i mamy sposób na prawdziwe niebo w gębie.
Jak zrobić leczo?
Składniki:
- 3 papryki, najlepiej czerwone
- 3 średnie cukinie
- 300-400 g kiełbasy (najlepiej wędzonej)
- 1 kg pomidorów lub 800 ml passaty
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszone oregano
- smalec do smażenia
Leczo - sposób wykonania:
- Zacznij od upieczenia papryki. Przekrój je na pół i wyjmij gniazda nasienne. Następnie ułóż je na blaszce (możesz delikatnie skropić je oliwą) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je do momentu, aż skórka będzie mocno przypieczona, miejscami nawet czarna. Następnie usuń skórkę a miąższ pokrój.
- Przygotuj szeroki garnek lub dużą patelnię i rozgrzej w nim łyżkę smalcu. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażaj. Kiełbasę pokrój i dodaj do cebuli. Podsmażaj, aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i sparzone, pokrojone w kostkę pomidory lub passatę. Dodaj także upieczoną paprykę.
- Całość duś na niewielkim ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dopraw do smaku przyprawami i duś jeszcze przez 5 minut. Leczo najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.