Jak zrobić leczo? Wykorzystaj trik z papryką, a będzie lepsze niż kiedykolwiek

Leczo to potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej, uwielbiana i trochę urozmaicona przez Polaków. Przepis jest bardzo prosty i akurat teraz trwa sezon na wszystkie składniki tej potrawy, dlatego też nie musimy się trzymać za portfel. Pewien trik świetnie podrasuje smak i sprawi, że leczo nabierze charakteru. Chodzi o podpieczoną paprykę.
Zobacz wideo

Leczo to potrawa niezliczonych zalet. Jest pyszne, bardzo łatwe w wykonaniu, łaskawe dla portfela i świetnie nadaje się do wekowania. Przepis nikomu nie powinien sprawić problemu, a podpieczona papryka świetnie podkręca smak. Do tego podsmażona kiełbasa i mamy sposób na prawdziwe niebo w gębie.

Jak zrobić leczo?

Składniki:

  • 3 papryki, najlepiej czerwone
  • 3 średnie cukinie
  • 300-400 g kiełbasy (najlepiej wędzonej)
  • 1 kg pomidorów lub 800 ml passaty
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszone oregano
  • smalec do smażenia

Leczo - sposób wykonania:

  1. Zacznij od upieczenia papryki. Przekrój je na pół i wyjmij gniazda nasienne. Następnie ułóż je na blaszce (możesz delikatnie skropić je oliwą) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je do momentu, aż skórka będzie mocno przypieczona, miejscami nawet czarna. Następnie usuń skórkę a miąższ pokrój.
  2. Przygotuj szeroki garnek lub dużą patelnię i rozgrzej w nim łyżkę smalcu. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażaj. Kiełbasę pokrój i dodaj do cebuli. Podsmażaj, aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i sparzone, pokrojone w kostkę pomidory lub passatę. Dodaj także upieczoną paprykę.
  3. Całość duś na niewielkim ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.  Następnie dopraw do smaku przyprawami i duś jeszcze przez 5 minut. Leczo najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.