Placki bananowe w pięć minut, idealne na śniadanie i do lunch boxa. Zakochasz się w smaku i puszystości

Placki bananowe to świetny pomysł na śniadanie, kiedy goni cię czas. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a dodatek cynamonu świetnie podkręca smak delikatnych placuszków. Od razu uprzedzam - ten smak uzależnia i najpewniej skończy się to tak, że jak raz ich spróbujesz, będziesz je robić co drugi dzień.
Zobacz wideo

Placki bananowe nadają się nie tylko na śniadanie, ale także do lunch boxa do szkoły czy pracy, ale także spełnią się w roli poprawiacza humoru po ciężkim dniu. Przepis jest banalny, ale dodatek cynamonu robi całą robotę i sprawia, że placuszki chce się jeść i jeść. 

Placki bananowe - pomysł na śniadanie w kilka minut

Składniki:

  • 2 niewielkie, mocno dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru (możesz dodać mniej, banany same w sobie są dość słodkie)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Placki bananowe - sposób wykonania:

  1. Obrane banany przełóż do miski i dodaj cynamon. Za pomocą widelca rozgnieć je na papkę.
  2. Do bananów wlej mleko, wbij jajka. Przesiej mąkę, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia. Połącz całość w gładką i jednolitą masę.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju lub masła. Następnie za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj porcje ciasta na placki i na niewielkim ogniu smaż z obu stron, aż będą apetycznie zarumienione.

Tak przygotowane placuszki świetnie smakują solo prosto z patelni, ale idealnie komponują się także z kremem czekoladowym, konfiturami lub świeżymi owocami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.