Placki bananowe nadają się nie tylko na śniadanie, ale także do lunch boxa do szkoły czy pracy, ale także spełnią się w roli poprawiacza humoru po ciężkim dniu. Przepis jest banalny, ale dodatek cynamonu robi całą robotę i sprawia, że placuszki chce się jeść i jeść.
Placki bananowe - pomysł na śniadanie w kilka minut
Składniki:
- 2 niewielkie, mocno dojrzałe banany
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru pudru (możesz dodać mniej, banany same w sobie są dość słodkie)
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Placki bananowe - sposób wykonania:
- Obrane banany przełóż do miski i dodaj cynamon. Za pomocą widelca rozgnieć je na papkę.
- Do bananów wlej mleko, wbij jajka. Przesiej mąkę, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia. Połącz całość w gładką i jednolitą masę.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju lub masła. Następnie za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj porcje ciasta na placki i na niewielkim ogniu smaż z obu stron, aż będą apetycznie zarumienione.
Tak przygotowane placuszki świetnie smakują solo prosto z patelni, ale idealnie komponują się także z kremem czekoladowym, konfiturami lub świeżymi owocami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.