Kopytka z domowego przepisu babci. Potrzebujesz tylko czterech składników, które na pewno masz w kuchni

Koptyka - domowy przepis babci zaskakuje swoją prostotą! Przede wszystkim do ich wykonania potrzebujesz zaledwie czterech składników. Są proste, smaczne i świetnie komponują się z mięsami oraz warzywami.

Domowe kopytka - kto ich nie lubi. Zwłaszcza takie, które są przygotowane z przepisu babci. Można je używać jako dodatek do mięs i warzyw, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielny posiłek. Świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami lub zapiekane serem.

Kopytka z domowego przepisu babci są niezwykle łatwe w przyrządzeniu, a przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne. Do ich wykonania potrzeba tylko ziemniaków, mąki i jajek. Co ciekawe, do zrobienia domowych kopytek można wykorzystać ziemniaki niezjedzone poprzedniego dnia. W ten sposób unikniemy marnowania jedzenia. 

Kopytka - domowy przepis babci. Uniwersalne danie, bardzo proste w wykonaniu

Składniki na porcje kopytek dla pięciu osób:

  • pół kilo ugotowanych ziemniaków,
  • 10 dag mąki pszennej,
  • 10 dag mąki ziemniaczanej,
  • 2 duże jajka.

Przygotowanie:

  1. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj stolnicę. Posyp ją mąką, by ciasto nie przywierało.
  3. Wyłóż sprasowane ziemniaki na stolnicę, zrób w nich zagłębienie i wbij do niego jajka.
  4. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wyrabiaj ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dosyp odrobinę mąki.
  5. Kiedy ciasto będzie gładkie, sprężyste i nie będzie przyklejało się do rąk, odcinaj spore kawałki nożem, roluj je na grubość około trzech centymetrów.
  6. Z tak powstałych sznurów ciasta odcinaj pod niewielkim skosem kopytka, o długości około dwóch centymetrów. 
  7. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotuj je przez około dwie minuty.  

Składnik, dzięki któremu kopytka zdobędą oryginalny smak

Przy serwowaniu kopytek ciekawą opcją będzie dodanie do nich aromatycznych ziół, np. rozmarynu. Dzięki temu to zwykłe danie nabierze nowego, orzeźwiającego smaku. Równie dobrze sprawdzą się tutaj liście mięty lub suszone pomidory.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA