Dodajesz te składniki do zupy? Magda Gessler twierdzi, że to spory błąd. Możesz mu jednak łatwo zapobiec

Zupy od wielu lat trafiają na nasze stoły. Gotujemy rosoły, pomidorową i mnóstwo innych, mniej klasycznych pozycji. Podczas przygotowywania dodajemy składniki, na które wydajemy mnóstwo pieniędzy, a które tak naprawdę nie poprawiają smaku zupy. Magda Gessler mówi, że to ogromny błąd.

Nie ma zupy bez warzyw. Dzięki jarzynom wywar staje się wyrazisty, pełen smaku i wzbogacony o wiele witamin oraz soli mineralnych. Odpowiednio dobrane proporcje sprawią, że zupa będzie idealna. Najlepiej, jeśli warzywa są świeże i aromatyczne. Jednak często, mając na uwadze przede wszystkim wygodę, kupujemy gotowe zestawy włoszczyzny. Zdaniem Magdy Gessler powinniśmy jak najszybciej zaprzestać tej praktyki. Restauratorka w rozmowie z "Faktem" przyznała, że to ogromny błąd, który negatywnie wpływa na smak i jakość zupy. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Znana restauratorka przestrzega przed kupowaniem gotowej włoszczyzny

Dlaczego właściwie takie zestawy nie są dobre? Magda Gessler tłumaczy, że są drogie i tak naprawdę nie wnoszą wiele do zupy. Jeśli zwrócimy uwagę na to, co gotowa włoszczyzna zawiera, to zauważymy, że głównym składnikiem jest marchewka, która należy do najtańszych warzyw. Pora, pietruszki i selera znajdziemy tylko śladowe ilości, a Gessler podkreśla, że aby zupa wyszła idealna, konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Restauratorka radzi, by na dobry wywar warzywny kupić 10 marchewek i pietruszek, cztery pory i selery oraz kapustę włoską. Kolejny powód, dla którego lepiej zrezygnować z włoszczyzny, to jakość. Zestawy często są nieświeże i trzeba je w domu wyrzucić. 

Lepiej więc kupować każde warzywo oddzielne. W ten sposób sami zdecydujemy, ile jarzyn potrzebujemy. Zajmie to trochę więcej czasu, ale warto to zrobić. Dzięki temu wybierzemy najładniejsze i najświeższe okazy. Bez problemu ugotujemy smaczną i pełną esencji zupę, która zrobi furorę podczas rodzinnego obiadu. Pamiętajmy też o tym, by za wszelką cenę unikać gotowej kostki rosołowej, gdyż jest szkodliwa dla zdrowia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.