Dodajesz te składniki do zupy? Magda Gessler twierdzi, że to spory błąd. Możesz mu jednak łatwo zapobiec

Zupy od wielu lat trafiają na nasze stoły. Gotujemy rosoły, pomidorową i mnóstwo innych, mniej klasycznych pozycji. Podczas przygotowywania dodajemy składniki, na które wydajemy mnóstwo pieniędzy, a które tak naprawdę nie poprawiają smaku zupy. Magda Gessler mówi, że to ogromny błąd.

Nie ma zupy bez warzyw. Dzięki jarzynom wywar staje się wyrazisty, pełen smaku i wzbogacony o wiele witamin oraz soli mineralnych. Odpowiednio dobrane proporcje sprawią, że zupa będzie idealna. Najlepiej, jeśli warzywa są świeże i aromatyczne. Jednak często, mając na uwadze przede wszystkim wygodę, kupujemy gotowe zestawy włoszczyzny. Zdaniem Magdy Gessler powinniśmy jak najszybciej zaprzestać tej praktyki. Restauratorka w rozmowie z "Faktem" przyznała, że to ogromny błąd, który negatywnie wpływa na smak i jakość zupy. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak oszukują nas na przyprawach? Sierść, włosy, piasekSierść, włosy, piasek. Tak oszukują producenci popularnych przypraw

Znana restauratorka przestrzega przed kupowaniem gotowej włoszczyzny

Dlaczego właściwie takie zestawy nie są dobre? Magda Gessler tłumaczy, że są drogie i tak naprawdę nie wnoszą wiele do zupy. Jeśli zwrócimy uwagę na to, co gotowa włoszczyzna zawiera, to zauważymy, że głównym składnikiem jest marchewka, która należy do najtańszych warzyw. Pora, pietruszki i selera znajdziemy tylko śladowe ilości, a Gessler podkreśla, że aby zupa wyszła idealna, konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Restauratorka radzi, by na dobry wywar warzywny kupić 10 marchewek i pietruszek, cztery pory i selery oraz kapustę włoską. Kolejny powód, dla którego lepiej zrezygnować z włoszczyzny, to jakość. Zestawy często są nieświeże i trzeba je w domu wyrzucić. 

Lepiej więc kupować każde warzywo oddzielne. W ten sposób sami zdecydujemy, ile jarzyn potrzebujemy. Zajmie to trochę więcej czasu, ale warto to zrobić. Dzięki temu wybierzemy najładniejsze i najświeższe okazy. Bez problemu ugotujemy smaczną i pełną esencji zupę, która zrobi furorę podczas rodzinnego obiadu. Pamiętajmy też o tym, by za wszelką cenę unikać gotowej kostki rosołowej, gdyż jest szkodliwa dla zdrowia.

Pasztet warzywny (zdjęcie ilustracyjne)Warzywny pasztet z resztek. Zrobisz raz i nie wyrzucisz ich już więcej

Więcej o: