Wrzesień to okres bogaty w wiele wyjątkowych produktów. To właśnie teraz najlepiej smakują buraki, marchew, pietruszka, cukinia czy papryka. Warto włączyć te produkty do codziennej diety - dostarczą nam dużo witamin, a także pozwolą przygotować masę rozmaitych potraw.
Do jesiennego menu warto dołączyć sezonowe owoce i warzywa, które są doskonałym źródłem witamin. Odpowiednio przygotowane papryki, cukinie, cebule, marchewki czy buraki smakują wręcz obłędnie. Flagowym jesiennym produktem jest jednak dynia. Pomarańczowe, aromatyczne i pachnące warzywo jest składnikiem wielu pysznych dań.
Zupa z pieczonej dyni to prawdziwy jesienny rarytas. Przygotowana na różne sposoby nigdy się nie nudzi. Warzywne dodatki lub pikantne przyprawy podkreślą jej smak. Z kolei estetyczne podanie np. z kleksem śmietanki, grzankami lub zieleniną sprawią, że nikt się jej nie oprze.
Maryla Rodowicz zdradziła swój przepis na zupę dyniową. Piosenkarka nie dodaje do niej klasycznych przypraw, a stawia na... chilli oraz pastę curry!
Składniki:
Sposób przygotowania: