Zupa z pieczonej dyni - przepis na pyszny obiad z pikantną nutą. Maryla Rodowicz dodaje do niej jeden dodatek

Jesień w kuchni to prawdziwe bogactwo smaków, kolorów i aromatów. Zupa z pieczonej dyni to flagowe danie z sezonowych warzyw. Kremowa, aromatyczna i rozgrzewająca sprawdzi się świetnie w chłodniejsze dni. Pikantny dodatek doda charakteru i podkreśli smak.

Wrzesień to okres bogaty w wiele wyjątkowych produktów. To właśnie teraz najlepiej smakują buraki, marchew, pietruszka, cukinia czy papryka. Warto włączyć te produkty do codziennej diety - dostarczą nam dużo witamin, a także pozwolą przygotować masę rozmaitych potraw. 

Zupa z pieczonej dyni - przepis na jesienny obiad

Do jesiennego menu warto dołączyć sezonowe owoce i warzywa, które są doskonałym źródłem witamin. Odpowiednio przygotowane papryki, cukinie, cebule, marchewki czy buraki smakują wręcz obłędnie. Flagowym jesiennym produktem jest jednak dynia. Pomarańczowe, aromatyczne i pachnące warzywo jest składnikiem wielu pysznych dań. 

Zupa z pieczonej dyni to prawdziwy jesienny rarytas. Przygotowana na różne sposoby nigdy się nie nudzi. Warzywne dodatki lub pikantne przyprawy podkreślą jej smak. Z kolei estetyczne podanie np. z kleksem śmietanki, grzankami lub zieleniną sprawią, że nikt się jej nie oprze. 

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Przepis na zupę z pieczonej dyni z pikantną nutą

Maryla Rodowicz zdradziła swój przepis na zupę dyniową. Piosenkarka nie dodaje do niej klasycznych przypraw, a stawia na... chilli oraz pastę curry! 

Składniki:

  • kilogram upieczonej dyni hokkaido,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • średnia cebula,
  • ziemniak,
  • 3 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • chilli w proszku, 
  • słodka papryka,
  • pasta curry,
  • sól, 
  • czarny pieprz gruboziarnisty,
  • oliwa,
  • do podania: grzanki, świeży tymianek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą i podpiekamy w 180 stopniach przez około godzinę. 
  2. Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na oliwie. 
  3. Podgotowujemy bulion, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, listek laurowy i cebulę z czosnkiem. Gotujemy wywar przez 10 minut.
  4. Do garnka dodajemy podpieczoną dynię (jeśli używamy innej niż hokkaido, należy pozbyć się skórki) paprykę i chilli. Wyławiamy liść laurowy i ponownie gotujemy przez 10 minut. 
  5. Zupę dyniową blendujemy na kremową konsystencję. 
  6. Podajemy z grzankami i świeżym tymiankiem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA