Ciasto śliwkowe. Spróbuj w owsiano-kokosowym wydaniu. Bajecznie owocowy deser, który pokochasz

Desery wcale nie muszą być kaloryczne i niezdrowe. Dowodem na to jest ciasto śliwkowe w wersji fit. Nie użyjesz w nim ani grama cukru, a dodatek z płatków owsianych pozytywnie wpłynie na twój metabolizm.

Macie ochotę na obłędne ciasto śliwkowe, ale nie chcecie pochłaniać zbyt wielu kalorii? Przepis, którym się dzielimy, to idealna odpowiedź na to wymaganie. Nie użyjecie ani grama cukru, a kokosowo-owsiane dodatki podbiją jego smak. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. Składniki, jakich użyjemy do przygotowania deseru pozytywnie wpływają na stan zdrowia. Płatki owsiane podbijają metabolizm, wiórki kokosowe zawierają witaminę A i C, a śliwki są pełne dobroczynnych składników odżywczych.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Ciasto ze śliwkami i kruszonkąZrobiłam ciasto ze śliwkami Ani Starmach. Z miejsca się zakochałam

Ciasto śliwkowe - zdrowa wersja wypieku. Będzie puszyste i mięciutkie

Zanim zaczniesz pieczenie, przygotuj wszystkie składniki. Potrzebujesz.tylko:

  • 250 g śliwek,
  • szklanka mąki pszennej lub orkiszowej,
  • pół szklanki płatków owsianych górskich,
  • pół szklanki wiórków kokosowych,
  • 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu,
  • trzy łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dwa jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki oleju.

Jak zrobić ciasto śliwkowe? Owsiano-kokosowy deser, który pokochasz od pierwszego kęsa

  1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz ksylitol lub erytrytol.
  2. W drugim naczyniu połącz jajka z olejem i mlekiem.
  3. Suche składniki przesyp do miski z mokrymi składnikami.
  4. Wymieszaj dokładnie. Nie musisz używać miksera, wystarczy silikonowa lub drewniana łyżka.
  5. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Owoce poukładaj na masie rozcięciem do góry.
  7. Ciasto śliwkowe piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Rosół Anny LewandowskiejMagiczny rosół Anny Lewandowskiej. Wyróżnia go jeden dodatek

Więcej o: