Macie ochotę na obłędne ciasto śliwkowe, ale nie chcecie pochłaniać zbyt wielu kalorii? Przepis, którym się dzielimy, to idealna odpowiedź na to wymaganie. Nie użyjecie ani grama cukru, a kokosowo-owsiane dodatki podbiją jego smak. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. Składniki, jakich użyjemy do przygotowania deseru pozytywnie wpływają na stan zdrowia. Płatki owsiane podbijają metabolizm, wiórki kokosowe zawierają witaminę A i C, a śliwki są pełne dobroczynnych składników odżywczych.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Ciasto śliwkowe - zdrowa wersja wypieku. Będzie puszyste i mięciutkie
Zanim zaczniesz pieczenie, przygotuj wszystkie składniki. Potrzebujesz.tylko:
- 250 g śliwek,
- szklanka mąki pszennej lub orkiszowej,
- pół szklanki płatków owsianych górskich,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu,
- trzy łyżeczki proszku do pieczenia,
- dwa jajka,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki oleju.
Jak zrobić ciasto śliwkowe? Owsiano-kokosowy deser, który pokochasz od pierwszego kęsa
- W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz ksylitol lub erytrytol.
- W drugim naczyniu połącz jajka z olejem i mlekiem.
- Suche składniki przesyp do miski z mokrymi składnikami.
- Wymieszaj dokładnie. Nie musisz używać miksera, wystarczy silikonowa lub drewniana łyżka.
- Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Owoce poukładaj na masie rozcięciem do góry.
- Ciasto śliwkowe piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.